Регистар посредника у промету и закупу непокретности до маја 2014.

Главни циљеви доношења Закона у посредовању у промету и закупу непокретности су унапређење заштите потрошача, повећање квалитета услуге која се пружа у тој области и самим тим јачање улоге агената и афирмација занимања посредника као и јачање конкурентности у промету непокретности, рекао је саветник у Сектору за трговину, услуге, цене и заштиту потрошача Жељко Стојановић, гостујући у Јутарњем програму РТС1.

Ступањем на снагу Закона писани уговор је постао обавезан у промету непокретности, казао је Стојановић.

Он је истакао да је писање Закона иницирала сама бранша, посредници и представници водећих фирми у посредовању у продаји непокретности који су и били чланови радне групе.

Стојановић је објаснио да су посредници правни субјекти који су регистровани за посредовање у промету и закупу непокретности, што значи да би требало да имају лиценцу за бављење тим послом и да буду уписани у Регистар посредника који ће се водити у ресорном министарству.

У року од шест месеци од доношења Закона, што је било 8. новембар прошле године, биће прописана подзаконска акта којима ће се прецизније регулисати примена законских одредби, рекао је Жељко Стојановић и додао да ће до 8. маја 2014. бити установљен Регистар посредника.

Он објашњава да то значи  да ће грађани на сајту Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација моћи да провере да ли је фирма регистрована за посредовање у промету и закупу непокретности и да ли неки агент има лиценцу за рад.

Крајњи рок за формирање Регистра посредника и полагање испита за добијање лиценце је 8. мај 2015. године, казао је Жељко Стојановић из Сектора за трговину, услуге, цене и заштиту потрошача.