Завршетак дигитализације приоритет Министарства

Потпредседник Владе и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић говорећи о процесу дигитализације телевизије у Србији рекао је за TВ Б92 да ако ствар гледамо „lege artis“, онда РРА, на предлог Министарства културе, треба да распише конкурс за доделу слободне фреквенције некадашње ТВ Авала.

Међутим, ако гледамо бенефит, ако гледамо шта то доноси, а шта доноси продаја и убирање дигиталне дивиденде за државне приходе, онда је несумњиво да је све у корист тога да не идемо на расподелу ових фреквенција, већ да слободну фреквенцу користимо за процес дигитализације, рекао је Љајић.

Министар Љајић је нагласио да не жели да утиче на РРА и подсетио да је министарство на чијем је челу, небројено пута поновило да би коришћење некадашње Авалине фреквенције донело више користи држави него новим емитерима.
Министар каже и да је у претходних годину дана надокнађено много ствари због којих је каснио поступак дигитализације.

Донет је план намене, план расподеле и план покривања, а у плану је и да до краја августа 2013. буде завршен план преласка са аналогног на дигитално емитовање, што ће влада на првој седници усвојити.

Почели су грађевински радови на објектима и репетиторима који су порушени током НАТО бомбардовања.

Ми до 17. јуна 2015. године морамо овај процес да завршимо како знамо и умемо, каже Љајић и додаје да ће у противном Србија бити аналогна мрља у дигиталном окружењу са великим проблемима који могу да настану са емитовањем сигнала на нашој територији.