Zasedao Mešoviti međudržavni komitet za ekonomsku saradnju Srbije i Rumunije

Državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Republike Srbije Stevan Nikčević i državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Republike Rumunije Mihai Adrian Albulesku potpisali su Protokol o saradnji posle zasedanja Mešovitog međudržavnog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Rumunije.

Nikčević je nakon potpisivanja Protokola, u Palati Srbija u Beogradu, najavio mogućnosti saradnje u oblasti energetike, i to u izgradnji Panevropskog naftnog koridora, naftovoda između Pančeva i Konstance i izgradnji gasovoda između dve zemlje, i dodao da se razgovaralo o jačanju rečnog saobraćaja i projekata unapređenja rečnog kontejnerskog saobraćaja do rumunske luke Konstanca.

On je rekao da je moguća saradnja u oblasti investicija, kao i zajednički nastup u zemljama sa kojima Srbija ima sporazum o slobodnoj trgovini.

Rumunija je jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, četvrti u ukupnoj razmeni koju Srbija ostvaruje sa svetom, a treći u okviru zemalja Evropske unije, rekao je Nikčević, koji je zajedno sa Albuleskuom kopredsedavajući Mešovitog međudržavnog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Rumunije.