Вучић и Ердоган: И економске односе ћемо подићи на ниво политичких

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас у Истанбулу да односи са Турском, који су данас на високом нивоу, пружају велики потенцијал за даљи развој економских односа и позвао је турске инвеститоре да наставе са улагањима у Србију, док је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган указао да је циљ да трговинска размена са Србијом достигне три милијарде долара.

Председник Србије је, у свом говору на турско-српском Пословном форуму, поменуо да турски медији говоре о никад бољим односима две змеље, онаквим какви су били у време Кемала Ататурка и краља Александра.

„Не знам да ли смо дотле стигли, али највећи део који смо достигли смо достигли захваљујући труду, енергији и жељи председника Турске Ердогана да такве односе успоставимо“, подвукао је Вучић.

Вучић је казао да Србија поштује Турску и инвестиције из те земље, али да је то само почетак.

„Србија ће улагати велике напоре како бисмо наше економске односе унапредили и подигли на ниво који би могао да одговара још већим турским напорима и одличним политичким односима које смо успоставили. Много година нисмо успевали да остваримо такве политичке односе. Захваљујући председнику Ердогану и турским инвеститорима у многим малим местима у Србији данас немамо проблема са незапошленошћу као раније“, нагласио је.

Вучић је приметио да су турски инвеститори долазили у мала места, у која нису хтели да долазе улагачи из других држава, као и да су инвестирали у места која су била погођена поплавама и отворили фабрике у Крупњу, Владичином Хану, Житорађу и другима.

Захвалио је уједно Ердогану што је увек бринуо о општинама у којима бошњачки живаљ чини већину, али и дозвољавао да долазе турски инвеститори у места са православном већином.

Он је рекао да је захваљујући квоти за извоз говеђег меса у Турску српским произвођачима обезбеђено сигурно тржиште и добра цена.

Изразио је наду да ће српски произвођачи моћи да удовоље захтевима и да ћемо молити за повећање квота.

„Тиме ћемо себе везати за Турску што је могуће више, а сигуран сам да ће Турска од тога имати користи“, нагласио је он.

Вучић је казао да постоји велики потенцијал и код уљарских производа, јер је у Србији засејано више него икада, те додао да нема сигурнијег и бољег тржишта од Турске.

Такође је указао и да су Турци туристи број један у Србији, што можда некоме није било разумљиво.

„Установили смо да је у Београду највећи број турских туриста. Они посећују културно историјске споменике, знају за наше везе, желе да науче нешто ново, и надамо се да ће желети још више да улажу у Београд и Србију“, нагласио је он.

Захвалио се и на отварању Халкбанке у Србији, јер се без ње не би тако развијале турске инвестиције.

Позвао је турске инвеститоре да наставе да улажу у Србију и подсетио да је наша трговинска размена у последњих десет месеци увећана чак девет пута.

„Поставили сте данас веома амбициозан задатак пред нама, а то значи да утростручимо нашу трговинску рамену. Сигуран сам да је то могуће, јер у Србији постоји посебно поштовање према Турској и председнику Ердогану. У нашу земљу сте добродошли, осећајте се као неко код своје куће. Дочекиваћемо вас као пријатеље и свака компанија имаће отворена врата и код мене као председника, код премијерке и свих министара“, поручио је он.

Пренео је молбу српских привредника прдседику Ердогану да им омогући да својим производима уђу у неке трговинске ланце.

Такође је поновио ранију поруку турским инвеститорима да ће у Србији добити за најмање пет одсто бољу понуду од било које друге земље на Балкану, у југоисточној Европи.

„Донесите папир и реците ово су нам понудили у Бугарској, Румунијие, Македонији од нас ћете добити за бар пет одсто боље услове“, казао је Вучић додајући да у року од 48 сати могу доћи до државног врха који ће решавати сваки њихов проблем.

На крају се захвалио Ердогану на дочеку на аеродрому, којим му је указао посебну част.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изразио је наду да ће састанак са шефом српске државе бити прилика за реализацију нове сарадње и нових пројеката.

„Србија је за нас пријатељска земља, која је кључна за мир и стабилност на Балкану. Постоји јака воља за унапређењем односа на сваком пољу. Ова посета председника Вучића нашој земљи представља најбољи доказ обостране жеље за даљим унапређењем сарадње, а сутрашњим састанком даћемо наш допринос“, рекао је Ердоган.

Ердоган је указао да је прошле године трговинска сарадња са Србијом по први пут превазишла милијарду долара, да се нада да ће се повећати на две милијарде и касније достићи и три милијарде долара.

„Да би остварили овај циљ сви морамо озбиљно радити. Србија са централном и стартешком позицијом на Балкану и повољном пословном климом поседује велике могућности за све инвеститоре“, сматра Ердоган.

Он је рекао да постоји спремност у Србији да олакша долазак турских инвеститора.

Навео је да Халкбанка већ оставрује велике успехе у Србији и да је почела да испуњава оно што је он обећао приликом посете Београду, а то је да повећа капитал.

Према Ердогану Халкбанка је повећала у фебруару капитал за 20 милиона евра, а осталих 20 милиона ће повећати у наредним месецима.