Васиљевић: Нема великих проблема код увоза ИТ опреме

Помоћник министра за електронске комуникације, информационо друштво и поштански саобраћај у Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, Небојша Васиљевић, рекао је, на панел дискусији „Увоз ИТ опреме и законска регулатива у Србији“ у хотелу Хајат,  да у последње време нема великих проблема када је реч о увозу ИТ опреме.

Он је подсетио да је у јуну прошле године настао проблем на граници када је дошло до промене режима увоза опреме и Министарство је ургентно донело инструкцију царини чиме је премостило већину проблема.

Истичући да је потребно да постоји одређени ниво контроле опреме која емитује било каква електромагнетна зрачења, Васиљевић је навео да постоје два тела која издају исправе за РиТТ опрему – Републичка агенција за електронске комуникације РАТЕЛ и компанија Квалитет из Ниша.

Свако ко има сертификат за Европу, ту документацију и лабораторијска мерења подноси овде и не понавља се цео поступак, већ ће надлежно тело ће оценити ту документацију и издати потврду, објаснио је Васиљевић.

Секретар Удружења информатичке делатности Привредне коморе Србије Јелена Јовановић је подсетила да је ИТ тржиште 2008. године износило 560 милиона евра, а 2013, према процени, око 410 милиона евра, што је пад за више од 150 милиона евра.

Према њеним речима, повећање ПДВ-а за 12 одсто држави ће донети девет милиона евра више уколико ниво продаје буде као у 2013. години, док ће повећање еколошке таксе надлежном министарству донети 1,5 милиона евра више.

Такође, према проценама свих фирми плаћање сертификата и потврда о усаглашености коштаће више од милион евра.