Усвојени нови закони за развој електронске трговине

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да је данашњим усвајањем новог Закона о трговини и Закона о изменама и допунама Закона о електронској трговини у Скупштини Србије, омогућено значајно унапређивање ових области, посебно у правцу развоја интернет купопродаје.

“Нова регулатива додатно ће обезбедити повољнију климу на домаћем тржишту у погледу постизања европских стандарда и сузбијања сиве економије, а на добробит и грађана и привреде“, изјавила је Матић.

Усвојени нови закони за развој електронске трговине

Она је подсетила да су измене Закона о електронској трговини део процеса правне хармонизације са европским законодавством, односно са Директивом о електронској трговини, док нови Закон о трговини дефинише појмове електронске продавнице и електронске платформе, као и најчешће коришћене облике електронске трговине, попут „вебшопа“ и „дропшипинга“.

“Између осталог, отклоњене су непрецизности и нејасноће у досадашњем тумачењу законских одредаба и уведен је механизам уклањања недопуштених садржаја на интернету, што све треба да допринесе и укупном развоју дигиталне економије и информационог друштва“, оценила је Матић.

Она је додала и да Министарство трговине, туризма и телекомуникација припрема Акциони план за развој е-трговине, у оквиру пројекта „Јачање електронске трговине у Републици Србији“ који спроводи са УСАИД-ом.