Усвојена Уредба о ваучерима за одмор у Србији за 2020. годину

Влада Републике Србије усвојила је Уредбу која предвиђа доделу ваучера за субвенционисано коришћење услуге смештаја у угоститељским објектима у Србији.

Право на добијање ваучера, чија ће појединачна вредност бити 5.000 динара имају као и до сада пензионери, незапослена лица, корисници права на туђу негу и помоћ, запослени чија примања не прелазе износ од 60.000 динара, корисници права на накнаду на породичну инвалиднину по палом борцу, ратни војни инвалиди и цивилни инвалиди рата са примањима нижим од 60.000 динара као и носиоци активног породичног пољопривредног газдинства.

Право на ваучер, корисник може остварити само по једном од наведених основа у угоститељским објектима изван места пребивалишта у трајању од најмање пет ноћења.

Ваучер се не може користити на територији Београда и Новог Сада и њиме се не могу плаћати исхрана, пиће, здравствене и друге услуге и боравишна такса, већ само услуга смештаја.

Грађани који имају право на коришћење ваучера, у обавези су да на шалтерима ЈП ,,Пошта Србије” поднесу пријаве најкасније 30 дана пре почетка реализације аранжмана.

Ваучер ће моћи да се користи искључиво у угоститељском објекту у ком је извршена резервација смештаја, с обзиром на то да ће име угоститељског објекта бити одштампано на самом ваучеру.

Услугу смештаја могу да пружају предузетник, привредно друштво, друго правно лице, физичко лице, као и здравствене установе које пружају услуге смештаја у складу са законом.

Посебно се позивају угоститељи који пружају услуге смештаја у некатегорисаним објектима да испуне своју законску обавезу и поднесу пријаву јединици локалне самоуправе ради евидентирања. Они који не буду евидентирани неће моћи да учествују у програму доделе ваучера.

Угоститељи могу током целе године да се пријављују, а Министарство трговине, туризма и телекомуникација ће на својој интернет страници објавити листу угоститеља који учествују у реализацији шеме доделе ваучера најкасније до 31.12.2019. године која ће се седмично ажурирати.

Ваучери се могу користити закључно са 20. новембром 2020. године, а обрасци за пријаву се налазе ovde

Позив угоститељима ради реализације шеме доделе ваучера
257.6 KB
0 Преузимања
Детаљније...