Uskoro javne rasprave i plaćanje karticama na Portalu eUprava

Plaćanje platnim karticama preko Portala eUprava trebalo bi da zaživi u naredna tri meseca, izjavio je danas direktor Uprave za Digitalnu agendu Dušan Stojanović.

Na predstavljanju novog modula na Portalu eUprava u Palati Srbije, on je rekao da je namera da se omogući elektronsko plaćanje sa tri programa kartica, nacionalnom Dina karticom i međunarodnim karticama Viza (Visa) i Master (MasterCard).

Želja je da se, kako je rekao Stojanović, preko portala eUprava ponudi zaokružena elektronska usluga državnih organa, jer po njegovim rečima usluga nije potpuna ukoliko za nju morate da idete na šalter radi uplate.

On je dodao da je u toku testiranje i plaćanja usluga države preko mobilne aplikacije „Platimo“.

Stojanović je istakao da se pored postojećih usluga na Portalu, kao što je zakazivanje termina za izradu lične karte i pasoša, i obnavljanja vozačke dozvole, razvijaju i nove koje trebalo da olakšaju građanima korišćenje usluga državnih organa.

Jedna od novih usluga koja se ravija je, kako je istakao, servis koji će omogućiti trudnicama da od kuće podnesu sva dokumenta koja su im potrebna za dobijanje nadoknade.

Na skupu u Palati Srbije, Uprava za digitalnu agendu je predstavnicima državne uprave i nevladinog sektora, prezentovala unapređeni modul za elektronske javne rasprave na portalu E-uprava i smernice za izgradnju veb prezentacija organa državne uprave.

„Što se nas tiče javne rasprave preko E-uprave mogu odmah da počnu, a na ministarstvima je da se odluče da li će to raditi preko tog portala ili samo putem svog sajta“, rekao je Stojanović.