Улазак Хрватске у ЕУ донеће доминацију Србије у ЦЕФТА региону

Улазак Хрватске у ЕУ донеће Србији низ предности, као што су доминантан положај у ЦЕФТА региону и повећање суфицита у размени са околним земљама, а очекује се и више инвестиција, оцењено је данас на стручном скупу „ЦЕФТА након приступања Хрватске ЕУ“ одржаном у ПКС у Београду.

Помоћник министра спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Бојана Тодоровић истакла је да је ЦЕФТА модеран споразум који ускоро отвара ново поглавље у услугама.

Она је напоменула да је ЕУ први спољнотрговински партнер Србије, и на то тржиште одлази 56 одсто извоза, а други је ЦЕФТА са око 17 одсто.

Говорећи о царинама за дуван, Тодоровић је објаснила да због проблема са којима је суочена домаћа дуванска индустрије не би било у реду да се преференцијали из ЦЕФТЕ пребацују у ЕУ јер би постојала опасност од конкуренције.

Ми смо схватили проблем и бранимо га пред ЕУ, рекла је она истакавши да очекује или да се ублажи принцип преференцијала или да се не примени.

Европска комисија покренула је преговоре са свим потписницама ЦЕФТА споразума о измени ССП-а и пратећим анексима, са циљем да се за Хрватску задрже исти услови извоза на њихово тржиште.

Почетком јуна очекује се одговор Европске комисије, навела је Тодоровић.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер указао је на низ предности ЦЕФТА споразума, који припрема регион за интеграционе процесе и стабилизује тржиште.

Он је навео да ЕУ подржава традиционалне домаће производе, али треба да су у складу са стандардима Уније.

Дежер је нагласио да инвеститорима треба указати на све предности ЦЕФТА региона.

Председник Привредне коморе Србије Жељко Сертић поручио је да комора даје подршку домаћем пољопривредно-прехрамбеном сектору за задржавање постојећих царина.

Поједине ствари биће олакшавајуће, неке отежавајуће, али наша сарадања остаје снажна и велика, рекао је Сертић и честитао амбасадору Хрватске Жељку Купрешаку на скором чланству те земље у ЕУ.

Амбасадор Купрешак истакао је да је улазак Хрватске у ЕУ важна порука за земље региона – да добијајају заговорника њиховог што бржег прикључења Унији.

Процес проширења ЕУ се наставља, то је снажна порука охрабрења и чврст доказ да се после уласка Хрватске, процес проширења Уније неће бити завршен, рекао је Купрешак.

Он је истакао да је улазак Хрватске у ЕУ велика шанса за заједнички наступ српских и хрватских компанија на трећим тржиштима.

Представници држава ЦЕФТЕ који су учестовали на данашњем скупу у ПКС истакли су да улазак Хрватске неће унети неке драстичне промене у односе у ЦЕФТА региону, и да ће дати подстрек интеграцијама у ЕУ.

Помоћник министра за трговину и туризам Републике Српске Душанка Тегелтија рекла је да се Република Српска као ентитет плаши уласка Хрватске у ЕУ, јер има суфицит у размени са том земљом.

Због одређених техничких и царинских баријера, нећемо моћи да извозимо, док ће производи из Хрватске поскупети, казала је она, додавши да ће се Република Српска из тих разлога окренути другим тржиштима, и то највише Србији.