Учешће српских грађевинских компанија у инфраструктурним пројектима у Ираку

Политичко-привредна делегација Србије, коју је предводио државни секретар Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Владе Републике Србије Стеван Никчевић, завршила је тродневну званичну посету Ираку.

Никчевић и представници грађевинских предузећа из Србије су у разгововорима са министром грађевине Ирака Мухамедом ал Дараџијем и директорима државних грађевинских компанија усагласили модалитете учешћа српских фирми у обнови и изградњи инфраструктурних објеката у тој земљи.

Током састанака у Багдаду и провинцији Васит, представници српских и ирачких фирми специјализованих за изградњу путева, мостова, стамбених и јавних објеката, испоруку материјала и опреме постигли су договор о формирању мешовитих предузећа у циљу заједничког учешћа на тендерима и реализацији пројеката у Ираку.

Реч је о пројектима као што су изградња мреже аутопутева, као и подизање нових школа, болница и стамбених насеља.

Представници две стране потписали су и меморандум о техничкој сарадњи, захваљујући коме ће српским предузећима у Ираку бити омогућено брже и лакше отварање представништава.

Предвиђено је и да током маја ове године, у циљу продубљивања договереног партнерства, Србију посети ирачка делегација, која ће обићи најзначајније српске грађевинске компаније.

Поред Никчевића, у Ираку су боравили и представници предузећа „Енергопројект“, „Напред“, „Путеви Ужице“, „Јединство Ужице“, „Гоша монтажа“, „Антикор“, „Милинковић компани“ и „Бак д.о.о“, додаје се у саопштењу.