Тренутни услови за улазак у Грчку и очекивања након 14. маја

Министарство трговине, туризма и телекомуникација саопштило је да ресорно министарство у складу са Заједничком изјавом Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије и Министарства туризма Републике Грчке о сарадњи у периоду COVID-19 и после COVID- 19 периода, која је потписана у Београду 29. марта ове године, прати епидемиолошку ситуацију у циљу заштите становништва, али и омогућавања што лакшег преласка границе и туристичке размене између две земље.

Званични почетак летње сезоне у Грчкој најављен је за 14. мај, за када је приликом мартовске посете Београду грчки министар туризма Харис Теохарис, најавио да се може очекивати отварање граничних прелаза са Северном Македонијом, признавање антигенских тестова за децу старију од 10 година, као и увођење такозваних fast line пунктова за прелазак границе вакцинисаних грађана.

До тог датума (14. маја), Влада Грчке омогућила је српским држављанима улазак у Грчку са негативним ПЦР тестом, не старијим од 72 сата или потврдом о завршеној вакцинацији најмање 14 дана од дана уласка у Грчку.

Када су у питању најмлађи суграђани, деца до 5 година су ослобођена тестирања, односно не морају да поседују негативан ПЦР тест. Уколико епидемиолошка ситуација у Грчкој буде повољнија, ресорно министарство очекује да ће у погледу врсте тестова и у погледу старосне границе за децу бити уведене олакшице након 14. маја, будући да туристичка путовања у Грчку највише планирају породице са малом децом за коју није омогућена вакцинација, те би обавеза њиховог ПЦР тестирања представљала додатно финансијско оптерећење.

Такође, путници су у обавези да најмање 24 сата пре уласка у Грчку попуне ПЛФ образац пријаве који могу пронаћи на сајту  https://travel.gov.gr/#/  и презентују га при уласку у Грчку. У случају породичног путовања, потребно је попунити један ПЛФ формулар за целу породицу.

Све наведене мере су на снази до 14. маја, након чега Министарство трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије очекује повољнију епидемиолошку ситуацију у Грчкој и могућност примене олакшица које су раније најављене.