Sve spremno za prenos broja u fiksnoj telefoniji

Državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Stefan Lazarević rekao je, na okruglom stolu „Perspektive IT i telekomunikacija u Srbiji“, koji je organizovala medijska kuća BizLife da je, na osnovu izveštaja koji su dobijeni od Republičke agencije za elektronske komunikacije, sve spremno za početak primene usluge prenosa broja u fiksnoj telefoniji, koja stupa na snagu u utorak, 1. aprila, čime će dodatno biti liberalizovano tržište telekomunikacija.

On je rekao da će stupanjem na snagu ove usluge tržište u svim segmenima biti liberalizovano i dodao da telekomunikacije imaju veliki uticaj na razvoj privrede i društva jedne države, na bruto društveni proizvod (BDP) i na modernizaciju privrede.

Lazarević je dodao da investitore koji dolaze u Srbiju, između ostalog, interesuje i kakva je naša IT infrastrukutra, i samim tim je značajno što je država prepoznala IKT sektor kao prioritet, jer tako s jedne strane reformišemo privredu i ekonomiju, a sa druge i državnu administraciju.

Direktor RATEL-a Milan Janković je naveo da su izvršena sva testiranja, da je centralna baza spremna, a svi operatori međusobno izvršili obaveze.

Ukoliko dođe do određenih problema, oni će se ispravljati u hodu, ali svi testovi do sada pokazuju da je usluga spremna, dodao je on.

Janković je podsetio da je prema preliminarnim podacima u 2013. godini bilo oko tri miliona fiksnih korisnika, kao i da se ne može predvideti broj prenetih brojeva, jer postoji devet operatora od kojih neki već imaju licencu.