Све спремно за пренос броја у фиксној телефонији

Државни секретар у Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Стефан Лазаревић рекао је, на округлом столу „Перспективе ИТ и телекомуникација у Србији“, који је организовала медијска кућа BizLife да је, на основу извештаја који су добијени од Републичке агенције за електронске комуникације, све спремно за почетак примене услуге преноса броја у фиксној телефонији, која ступа на снагу у уторак, 1. априла, чиме ће додатно бити либерализовано тржиште телекомуникација.

Он је рекао да ће ступањем на снагу ове услуге тржиште у свим сегменима бити либерализовано и додао да телекомуникације имају велики утицај на развој привреде и друштва једне државе, на бруто друштвени производ (БДП) и на модернизацију привреде.

Лазаревић је додао да инвеститоре који долазе у Србију, између осталог, интересује и каква је наша ИТ инфраструкутра, и самим тим је значајно што је држава препознала ИКТ сектор као приоритет, јер тако с једне стране реформишемо привреду и економију, а са друге и државну администрацију.

Директор РАТЕЛ-а Милан Јанковић је навео да су извршена сва тестирања, да је централна база спремна, а сви оператори међусобно извршили обавезе.

Уколико дође до одређених проблема, они ће се исправљати у ходу, али сви тестови до сада показују да је услуга спремна, додао је он.

Јанковић је подсетио да је према прелиминарним подацима у 2013. години било око три милиона фиксних корисника, као и да се не може предвидети број пренетих бројева, јер постоји девет оператора од којих неки већ имају лиценцу.