Сутра договор око брашна или следе контра мере Србијe

Уколико се сутра у Скопљу не пронађе решење за проблем који је настао када су македонске власти пре две недеље увеле ванцаринске баријере на извоз брашна из Србије у Македонију, Србија ће одмах почети да примењује контра мере.

„Ванцаринским баријерама се апсолутно ништа не постиже. Губе сви. Трпе пре свега привредници, а штету трпе и наши билатерални односи“, рекао је потпредседник Љајић за ТАНЈУГ.

Он поручује да, уколико се на сутрашњем састанку са министром пољопривреде Македоније, Љупчом Николовским не постигне договор, то ће бити крај даљих преговора.

Одмах након тог састанка, истиче он, Србија ће почети да примењује унапред припремљен сет мера.

Љајић каже да је ситуација „врло проста“ и да је реч о „млинарском лобију“ у Македонији који је кривац за тренутно стање на релацији Београд – Скопље.

„Имамо три велика млинара који имају толики утицај на све владе у Македонији, да притиском издејствују увођење оваквих баријера, све док они своје брашно не продају“, каже министар и објашњава да Македонија свакако мора да увози брашно из других земаља јер немају довољно из сопствене производње.

„Ми смо у свакодневним консултацијама са представницима македонске владе и њиховим министарством пољопривреде. Уколико сутра у Скопљу не пронађемо решење, почињемо одмах са применом контра мера, које су спремне и најављене свим ресорним службама“, јасан је Љајић.

На питање, које мере је припремила српска страна, Љајић каже да је реч, пре свега о појачаној контроли фитосанитарних и ветеринарских инспекција на робу из Македоније.

„На то имамо право по правилима Светске трговинске организације, а не кршимо споразум са ЦЕФТА“, прецизира министар.

Љајић подсећа да је забрана на увоз брашна из Србије, 13. нецаринска баријера коју су Македонци поставили у последњих осам година.

„Ништа нисмо направили ако се наредне године суочимо са сличним проблемом, јер македонска страна је само била креативна у тражењу модалитета за ванцаринске баријере, а ми желимо да обезбедимо слободан проток роба и у једном и у другом правцу, те да повећамо обим размене, закључује Љајић.