Србија у процесу приступања СТО

Министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић рекао је да је Србија у процесу приступања Светској трговинској организацији (СТО) и истакао да од нас нико не тражи да омогућимо производњу генетски модификоване хране (ГМО).

Он је на конференцији „Како да Србија повећа извоз хране“ одржаној у Београду додао да пред Србију нико не поставља никаква питања ни захтеве које нису морале да испуне и друге земље које су ушле у ту организацију.

Како је Љајић прецизирао, оно што се тражи јесте измене одредби закона које се односе на промет ГМО хране. Он је нагласио да све земље имају на располагању могућност да то питање реше у складу са сопственим интересима, а на располагању су им мере за ограничења и контролу трговине тим производима и навео да би Србија могла да реши то питање на начин како је то учинила Аустрија. Поред измена закона о ГМО, други круг питања које Србија треба да разреши пре пријема у СТО јесу билатерални проблеми односно преговори пре свега са Панамом, Бразилом, САД и Украјином по питању трговине појединим пољопривредним производима, рекао је Љајић.

Љајић је подсетио да СТО данас има 157 чланица и да ће до нове године добити још две нове чланице, а да ће Србија ће остати у друштву Авганистана, Ирака, Ирана и Белорусије.

Он је рекао да је дилема о производњи ГМО хране у Србији као услов за приступање СТО, постављена као лажна дилема, за коју су разлог незнање, мистификација, лоше намере, партикуларни интереси, и додао да ће о свему бити организована стручна дебата. Љајић је истакао да је наш интерес да будемо део СТО, јер је то легитимација односно лична карта да Србија уважава све стандарде и механизме слободног тржишта од чега ћемо имати директне финансијске користи доласком инвеститора.