Шесто заседање мешовитог комитета Републике Србије и Швајцарске Конфедерације

У Републици Србији тренутно послује нешто више од 150 представништава швајцарских компанија, а привредна сарадња могла би се повећати уколико би постојало удружење швајцарских привредника у Србији, за шта постоји иницијатива, речено је данас на Шестом заседању Мешовитог комитета између Републике Србије и Швајцарске Конфедерације одржаном у Београду.

Шесто заседање Мешовитог комитета организовало је Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација.  Делегацију Републике Србије предводио је Стеван Никчевић, државни секретар у Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, а швајцарску Ерик Мартен, амбасадор у Државном секретаријату за економске.

Швајцарска Конфедерација је једина западноевропска држава са којом постоји оваква форма институционалне сарадње на међувладином нивоу, а иницијативу за одржавање редовних заседања Комитета покренуло је ово Министарство након формирања Владе Републике Србије, јула 2008. године.

У раду Мешовитог комитета учествовали су представници Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, Министарства финансија и привреде, Министарства саобраћаја, Министарства здравља, Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине, Министарства спољних послова, Дирекције за мере и драгоцене метале  и Привредне коморе Србије.

Главне теме о којиме се разговарало биле су могућности за повећање српског извоза, унапређење инвестиционе сарадње и формирање заједничких производних предузећа, ради наступа на тржиштима земаља са којима је Република Србија закључила споразуме о слободној трговини.

Констатовано је да су економски односи Републике Србије и Швајцарске Конфедерације традиционално добри и разноврсни јер обухватају све аспекте привредне сарадње. Међутим, ниво робне размене као и присуство швајцарских инвестиција би могли бити значајније унапређени.Трговинске односе са Швајцарском карактерише робна размена мањег обима и неповољне структуре, са израженим трговинским дефицитом на српској страни. Међутим, вредност извоза из Републике Србије у периоду 2002-2012 је порасла 3,7 пута и у 2012. години претекла ниво из преткризне 2008. године.

У оквиру заседања мешовите комисије, Привредна комора Србије и ПК Швајцарске – централна Европа, организоваће сутра Пословни форум у Београду, уз присуство привредника обе земље. На Форуму ће бити разматране могућности за сарадњу у секторима прехране, фармације/хемије, механике/прераде метала, текстила и енергетике. Уводно обраћање имаће Стеван Никчевић, државни секретар у овом министарству, а предвиђена су излагања и представника Државног секретаријата за економске послове Швајцарске Конфедерације и појединих компанија.