ЕУ: Слободне фреквенције искористити за дигитализацију

Отправник послова Делегације Европске уније у Србији Адријано Мартинс апеловао је данас на Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Србије да слободне телевизијске фреквенције искористи за завршетак процеса дигитализације.

У писму које је послао министру спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расиму Љајићу, он је навео да ЕУ у потпуности подржава напоре министарства у процесу дигитализације и позива да се слободне фреквенције искористе за проширење Иницијалне мреже у циљу пробног тестирања дигиталног сигнала.

Недостатак слободног простора у спектру је представљао једну од главних брига од почетка нашег заједничког пројекта подршке процесу дигитализације. Како је сада јасно да јавни конкурс за доделу дозволе није успео, сматрамо да су испуњени услови да се фреквенције искористе за наставак дигитализације, навео је Мартинс у писму Љајићу.

Мартинс је подсетио и да је завршетак процеса дигитализације међународна обавеза Србије, као и један од услова за улазак у ЕУ.

Република Србија је преузела обавезу према Међународној унији за телекомуникације (ITU) да процес преласка на дигитално емитовање телевизијског програма заврши у предвиђеним роковима, као и да примени Стратегију за прелазак са аналогног на дигитално емитовање радио и телевизијског програма како би испунила обавезе из Поглавља 10 у приступним преговорима, написао је Мартинс.

Он је апеловао и да се по резервисању слободних фреквенција за процес дигитализације приступи инсталирању преостале опреме која је прибављена као део помоћи Србији из претприступних фондова ЕУ у вредности од 10,5 милиона евра, како би се у потпуности испоштовале обавезе које је Република Србија преузела уговором са ЕУ.