Реаговање на оптужбе народне посланице Маринике Тепић око процедура издавања дозвола за извоз наоружања

Народна посланица Мариника Тепић је, гостујући 22. новембра ове године на једној телевизији, изрекла низ оптужби на рачун Владе Републике Србије и њених институција, које се тичу послова око добијања дозвола за увоз и извоз наоружања и војне опреме, укључујући ту и Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

Размишљали смо да ли да се уопште оглашавамо на ову тему пошто је народна посланица Мариника Тепић том приликом у више наврата саму себе демантовала.

Народна посланица Тепић најпре је рекла да „ Љајићево министарство“ не може да изда дозволу за извоз наоружања и војне опреме, а да пре тога не добије сагласност других министарстава и институција, да би већ у следећој реченици рекла да је то кључно министарство за издавање дозвола, и на крају „поентирала великим открићем“, па и упутила питање министарству: „ Да ли је тачно да неко у министарству добија и по 120.000 евра да би се добила дозвола“?

Због овог питања се ми сада и оглашавамо јер желимо да верујемо да је Мариника Тепић то изрекла из незнања, јер није дужна да познаје процедуру издавања дозвола, али је онај ко јој је дао ту дезинформацију то урадио из чисте мржње и зле намере.

Прe свега, сви који се баве овим послом знају да је за добијање дозволе за извоз наоружања и војне опреме потребна сагласност четири институције пре него што Министарство трговине, туризма и телекомуникација изда коначну дозволу.

У 2018. години је издата 371 дозвола за извоз наоружања и војне опреме, а одбијено је 13 захтева компанија које не испуњавају услове, док је у овој години до сада укупно издато 329 дозвола за извоз при чему је одбијен само један захтев, захваљујући томе што су готово сви извозници веома добро упознати са процедурама, као и условима за добијање дозволе.

Наиме, дозволу добија свака компанија која поднесе уредан захтев са оригиналним “End User” сертификатом, оригиналним уговором о купопродаји и уколико земља у коју се извози оружје није под санкцијама УН, ЕУ и ОЕБС, што су главни критеријуми, док су остали критеријуми мање – више техничког карактера.

Дакле, Министарство трговине, туризма и телекомуникација нити може да помогне, нити одмогне било коме од извозника уколико не испуњава прописане услове.

Према томе, зашто би неко давао новац било коме за било коју врсту услуге ако зна да МТТ издаје дозволу у року од 24 сата од тренутка добијања последње сагласности надлежне институције.

Зато позивамо Маринику Тепић да каже ко је дао и примио, не 120.000 евра, већ и 120 динара за било коју услугу у овом поступку. Зашто би неко у било којој институцији или министарству давао и 1 динар када зна да ће у овој, веома јасној и транспарентној процедури добити дозволу ако испуњава услове, што је случај са огромном већином компанија које се баве извозом наоружања.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација на сваких шест месеци организује отворене радне састанке са компанијама које су регистроване за ову делатност и у последњих шест година није изнета ниједна примедба од стране привредника.

Осим тога, Србија се у последњих пет година, према критеријумума међународне организације „Small Arms Survey”, налази међу првих пет земаља у свету по транспарентности у издавању дозвола за извоз и увоз наоружања и војне опреме.

На крају, подсећамо да смо одговорили на сваки појединачни захтев било народних посланика, било истраживачких новинара из земље и иностранства или других држава и да смо отворени и убудуће за сваку врсту информација јер, нити желимо, нити имамо разлога да било шта скривамо.