Reagovanje na optužbe narodne poslanice Marinike Tepić oko procedura izdavanja dozvola za izvoz naoružanja

Narodna poslanica Marinika Tepić je, gostujući 22. novembra ove godine na jednoj televiziji, izrekla niz optužbi na račun Vlade Republike Srbije i njenih institucija, koje se tiču poslova oko dobijanja dozvola za uvoz i izvoz naoružanja i vojne opreme, uključujući tu i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Razmišljali smo da li da se uopšte oglašavamo na ovu temu pošto je narodna poslanica Marinika Tepić tom prilikom u više navrata samu sebe demantovala.

Narodna poslanica Tepić najpre je rekla da „ Ljajićevo ministarstvo“ ne može da izda dozvolu za izvoz naoružanja i vojne opreme, a da pre toga ne dobije saglasnost drugih ministarstava i institucija, da bi već u sledećoj rečenici rekla da je to ključno ministarstvo za izdavanje dozvola, i na kraju „poentirala velikim otkrićem“, pa i uputila pitanje ministarstvu: „ Da li je tačno da neko u ministarstvu dobija i po 120.000 evra da bi se dobila dozvola“?

Zbog ovog pitanja se mi sada i oglašavamo jer želimo da verujemo da je Marinika Tepić to izrekla iz neznanja, jer nije dužna da poznaje proceduru izdavanja dozvola, ali je onaj ko joj je dao tu dezinformaciju to uradio iz čiste mržnje i zle namere.

Pre svega, svi koji se bave ovim poslom znaju da je za dobijanje dozvole za izvoz naoružanja i vojne opreme potrebna saglasnost četiri institucije pre nego što Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija izda konačnu dozvolu.

U 2018. godini je izdata 371 dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme, a odbijeno je 13 zahteva kompanija koje ne ispunjavaju uslove, dok je u ovoj godini do sada ukupno izdato 329 dozvola za izvoz pri čemu je odbijen samo jedan zahtev, zahvaljujući tome što su gotovo svi izvoznici veoma dobro upoznati sa procedurama, kao i uslovima za dobijanje dozvole.

Naime, dozvolu dobija svaka kompanija koja podnese uredan zahtev sa originalnim “End User” sertifikatom, originalnim ugovorom o kupoprodaji i ukoliko zemlja u koju se izvozi oružje nije pod sankcijama UN, EU i OEBS, što su glavni kriterijumi, dok su ostali kriterijumi manje – više tehničkog karaktera.

Dakle, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija niti može da pomogne, niti odmogne bilo kome od izvoznika ukoliko ne ispunjava propisane uslove.

Prema tome, zašto bi neko davao novac bilo kome za bilo koju vrstu usluge ako zna da MTT izdaje dozvolu u roku od 24 sata od trenutka dobijanja poslednje saglasnosti nadležne institucije.

Zato pozivamo Mariniku Tepić da kaže ko je dao i primio, ne 120.000 evra, već i 120 dinara za bilo koju uslugu u ovom postupku. Zašto bi neko u bilo kojoj instituciji ili ministarstvu davao i 1 dinar kada zna da će u ovoj, veoma jasnoj i transparentnoj proceduri dobiti dozvolu ako ispunjava uslove, što je slučaj sa ogromnom većinom kompanija koje se bave izvozom naoružanja.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija na svakih šest meseci organizuje otvorene radne sastanke sa kompanijama koje su registrovane za ovu delatnost i u poslednjih šest godina nije izneta nijedna primedba od strane privrednika.

Osim toga, Srbija se u poslednjih pet godina, prema kriterijumuma međunarodne organizacije „Small Arms Survey”, nalazi među prvih pet zemalja u svetu po transparentnosti u izdavanju dozvola za izvoz i uvoz naoružanja i vojne opreme.

Na kraju, podsećamo da smo odgovorili na svaki pojedinačni zahtev bilo narodnih poslanika, bilo istraživačkih novinara iz zemlje i inostranstva ili drugih država i da smo otvoreni i ubuduće za svaku vrstu informacija jer, niti želimo, niti imamo razloga da bilo šta skrivamo.