Пројекат за јачање система тржишног надзора

У Србији ће у наредне две године бити реализован пројекат за јачање система тржишног надзора, за прехрембене и непрехрамбене производе, у који ће бити уложене укупно 2,85 милиона евра, саопштено је на скупу посвећеном почетку инплементације тог пројекта.

Европска унија ће пројекат финансирати са 2,5 милиона евра, уз подршку Републике Србије, у износу од 350.000 евра.

Државни секретар у Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуниакција Татјана Матић рекла је да је циљ пројекта развој тржишног надзора, заснованог на принципима слободног промета робе, без непотребних ограничења, али који с дуге стране неће искључивати мере ограничавања у погледу пласмана небезбедних производа.

Она је истакла да то Министарство има неколико очекивања када је у питању тај пројекат, који се пре свега односи на унапређење правног оквира, за безбедност непрехрамбених производа и хране, као и обезбеђивање механизама за ефикасно спровођење тог оквира.

Све то заједно, како је рекла Матић, довешће до унапређења и координације надлежних органа за тржишни надзор, што је, како је истакла кључни допринос, јер је до сада постојао фрагментарни приступ, у уређењу мера и процедура рада различитих инспекција.

Она је напоменула да ће главни корисник средстава бити Министарство трговине, а остали корисници ће бити министарства пољопривреде, здравља, финансија и привреде.

Заменик шефа делегације ЕУ у Србији Адријано Мартинс казао је да иако ова тема звучи технички, она се тиче свих грађана, како у ЕУ тако и у Србији, а посебно најрањивијих категорија становсништва, као што су деца.

Он је упозорио да су у највећем броју случајева небезбедни производи упаво играчке и одећа за децу, прецизирајући да ти производи носе хемијске и ризике од електрошока, гушења, повреда…

Мартинс је указао да ће унапређење тржишног надзора донети корист, не само потрошачима, већ и привреди Србије, јер ће моћи више да извозе.

Мартинс је напоменуо да ће у оквиру пројекта, бити организована обука за 250 тржишних инспектора и подржан процес преношења 10 Директива ЕУ из те области у домаће законодавство.

Пројекат има за циљ израду техничке спецификације за развој управљачког информационог система тржишног надзора, а средства за набавку софтвера су обезбедена из буџета.

(Танјуг)