Представљен пројекат заштите права интелектуалне својине

Помоћник министра за тржишну инспекцију Лидија Стојановић изјавила је данас да је важно да се подигне свест грађана о штетности кривотворене робе и да је у протеклих пет година направљен велики помак на том плану.

Она је на конференцији поводом представљања пројекта ,,Заштита и спровођење права интелектуалне својине у Србији“ истакла да ће се током овог пројекта радити на едукацији власника малих и средњих предузећа и предузетника јер је у контролама установљено да они нису упознати са аспектима кршења права и злоупотребама на жиг и осталих облика интелектуалне својине.

Лидија Стојановић је казала су корисници новог твининг пројекта Сектор тржишне инспекције Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Пореска управа и Управа царине при Министарству финансија, Инспекција за лекове и медицинска средства при Министарству здравља, Републичко јавно тужилаштво и Министарство унутрашњих послова.

Како је најавила сви они ће инсиситирати на легалној електронској трговини којом би требало да се баве само легални трговци који тргују производима који нису кривотворени и пиратски.

Лидија Стојановић је казала да је прошле године извршено 1.886 инспекцијских контрола промета робе којом се повређују права интелектуалне својине током којих је одузето 387.706 комада разне кривотворене робе и додала да је у прва четири месеца ове године у 644 контроле одузето 10.884 комада кривотворене робе. Како каже најчешће је то спортска опрема, одећа, обућа, торбе, наочаре, играчаке, сатови, алкохолна пића, козметики производи и уља за мотор.

Пројекат ,,Заштита и спровођење права интелектуалне својине у Србији” финансира Европска унија буџетом од 1, 5 милиона евра, обезбедиће даље усклађивање домаћег законодавства са законодавством Европске уније, обуке за представнике релевантних институција, као и подизање нивоа свести јавности о значају права интелектуалне својине за Републику Србију.

Двогодишњи пројекат спроводе Дански завод за патенте и жигове и Немачка фондација за међународну правну сарадњу (ИРЗ) у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије.

Обележавању почетка твининг пројекта просуствовали су представници институција који су партнери на пројекту из делегације Европске уније у Републици Србији, амбасада Данске и Немачке и представници Министарства финансија.