Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić pozvao austrijske privrednike da nastave da investiraju u Srbiju

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić otvorio je danas u Beču Poslovni forum Srbije i Austrije, na kome je učestvovalo više od 100 predstavnika austrijskih firmi i više od 50 privrednika i predstavnika lokalnih samouprava iz Srbije. Tom prilikom, predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić i predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl, potpisali su Sporazum o saradnji privrednih komora, koji predviđa proširivanje saradnje privrednika dve zemlje u svim oblastima.

Na otvaranju Poslovnog foruma, koji su organizovale privredne komore dve zemlje, Ljajić je pozvao austrijske privrednike da nastave da investiraju u Srbiju, jer za to postoji veliki potencijal, uzimajući u obzir da je Austrija najveći ulagač u našu zemlju sa preko 3 milijarde evra direktnih investicija i jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera.

Potpredsednik Vlade ukazao je da su do sada najveća ulaganja iz Austrije u našu zemlju ostvarena u sektoru usluga, istakavši pritom da prostor za nove austrijske investicije postoji u oblastima automobilske industrije, metalskog kompleksa, proizvodnji hrane, nameštaja i farmaciji.

Kristof Lajtl je istakao je da će Austrija nastaviti sa punom podrškom našoj zemlji na putu ka EU, dodajući da će nakon što Srbija dobije datum za početak pregovora, nastojati da kroz rad na zajedničkim projektima omogući srpskoj privredi lakši pristup evropskim fondovima.

Tokom dana, potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić sastao se i sa generalnim direktorom Telekoma Austrija Hanesom Amestrajterom, koji je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim poslovanjem u Srbiji, naglasivši da je to primer dobre prakse u saradnji državnih institucija i stranih investitora u našoj zemlji.