Потпредседник Владе Расим Љајић позвао аустријске привреднике да наставе да инвестирају у Србију

Потпредседник Владе Републике Србије и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић отворио је данас у Бечу Пословни форум Србије и Аустрије, на коме је учествовало више од 100 представника аустријских фирми и више од 50 привредника и представника локалних самоуправа из Србије. Том приликом, председник Привредне коморе Србије Жељко Сертић и председник Привредне коморе Аустрије Кристоф Лајтл, потписали су Споразум о сарадњи привредних комора, који предвиђа проширивање сарадње привредника две земље у свим областима.

На отварању Пословног форума, који су организовале привредне коморе две земље, Љајић је позвао аустријске привреднике да наставе да инвестирају у Србију, јер за то постоји велики потенцијал, узимајући у обзир да је Аустрија највећи улагач у нашу земљу са преко 3 милијарде евра директних инвестиција и један од најзначајнијих спољнотрговинских партнера.

Потпредседник Владе указао је да су до сада највећа улагања из Аустрије у нашу земљу остварена у сектору услуга, истакавши притом да простор за нове аустријске инвестиције постоји у областима аутомобилске индустрије, металског комплекса, производњи хране, намештаја и фармацији.

Кристоф Лајтл је истакао је да ће Аустрија наставити са пуном подршком нашој земљи на путу ка ЕУ, додајући да ће након што Србија добије датум за почетак преговора, настојати да кроз рад на заједничким пројектима омогући српској привреди лакши приступ европским фондовима.

Током дана, потпредседник Владе и министар спољне и унутрашње трговине Расим Љајић састао се и са генералним директором Телекома Аустрија Ханесом Аместрајтером, који је изразио задовољство досадашњим пословањем у Србији, нагласивши да је то пример добре праксе у сарадњи државних институција и страних инвеститора у нашој земљи.