Потписан Правилник о утврђивању плана расподеле фреквенција за аналогне FM и TV радиодифузне станице

Потпредседник Владе и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић потписао је данас Правилник о утврђивању плана расподеле фреквенција за аналогне FM и TV радиодифузне станице на територији Републике Србије.

Захваљјући примени поменутог Правилника, убрзаће се процес преласка са аналогног на дигитално емитовање телевизијског сигнала у Републици Србији и биће отклоњена једна од највећих препрека у досадашњем процесу дигитализације, а то је недостатак слободних фреквенција.

То конкретно значи да ће се део фреквенција које су некада припадале ТВ Авала, а које су неопходне у процесу дигитализације искористити за проширење Иницијалне мреже за дигитално телевизијско емитовање програма, док ће независна регулаторна тела преосталим делом спектра располагати у складу са својим надлежностима и важећим законима.

С друге стране, потписавањем Правилника створени су услови за употребу целокупне опреме за дигитално емитовање телевизијског сигнала, коју је Србија добила од Европске уније и чија је вредност већа од 8 милиона евра.