Отворен 51. међународни сајам намештаја

Потпредседник Владе Републике Србије и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас на Београдском сајму да је српска индустрија намештаја у првој половини ове године забележила раст производње и извоза.

Љајић је отварајући 51. међународни сајам намештаја, опреме и унутрашње декорације и 51. међународну изложбу машина, алата и репроматеријала за обраду дрвета истакао да је раст производње намештаја у првој половини године био 11,6 одсто, док је извоз порастао шест одсто и износио је више од 100 милиона евра.

Он је навео да је то ретко која привредна грана успела да забележи, осим пољопривреде, због чега домаћа индустрија намештаја заслужује сваку подршку.

Према његовим речима, продаја намештаја у малопродаји у Србији је пала између 20 и 40 одсто, због последица глобалне економске кризе, неликвидности привреде и неповољних банкарских кредита.

Индустрија намештаја због економске кризе пролази кроз тежак период, па је и број запослених у тој грани привреде од 2000. године до данас пао са 30.000 на 13.000 запослених, нагласио је потпредседник Владе.