Одржана прва Конференција о швајцарско-српским билатералним односима

Прва Конференцијa о швајцарско-српским билатералним односима у организацији Швајцарско-српске трговинске коморе, одржана је 30. октобра 2014. године у Београду, са циљем успостављања приватно-јавног дијалога и пружања могућности за директан разговор између пословних људи и представника државе.

Обраћајујући се учесницима, Стеван Никчевић, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација представио је актуелну економско-трговинску билатералну сарадњу и изразио задовољство што у Републици Србији послује преко 150 швајцарских компанија. Приоритет у даљој сарадњи је веће присуство швајцарских инвеститора у производно извозним секторима, као и унапређивање међусобне трговинске размене, како у обиму, тако и у погледу њене структуре.

Као перспективне области сарадње истакао је машинску и текстилну индустрију, туризам, ИТ сектор, фармацеутску индустрију, извоз свежег поврћа и воћа, меса и месних производа. У оквиру индустријске сарадње могућности постоје у производној кооперацији, пре свега машиноградњи, електронској индустрији и производњи возила, затим хемијској индустрији и пољопривредно-прехрамбеном сектору.

Поменут је и значај редовног заседања Заједничке економске комисије између две земље, која представља највишу форму институционалне сарадње на државном нивоу. Наредно заседање ће се одржати у марту 2015. године у Берну заједно са Пословним форумом, на коме ће се презентовати могућности за пословање на српском тржишту.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација спремно је да промовише развој привредне и трговинске сарадње између Републике Србије и Швајцарске Конфедерације, заједно са свим организацијама и институцијама чије су активности од значаја за унапређење билатералних односа.

Присутнима се обратио и швајцарски амбасадор у Београду, Њ.Е. Жан-Данијел Рух, након чега је одржана панел дискусија о инвестиционим и трговинским везама и размењена искустава о пословању једног броја швајцарских компанија у Републици Србији.