Одлична сарадња Србије и Словеније иде на виши ниво

Србија и Словенија остварују одличну привредну сарадњу, која пружа велике могућности у реализацији заједничких пројеката у различитим областима, констатовано је данас на четвртом заседању Мешовите комисије за економску сарадњу, одржаном у Београду.

Било је речи о унапређењу сарадње у области енергетике, заштите животне средине, рударства, туризма, аграра, саобраћаја и информационо-комуникационих технологија. Идентификовани су и механизми за убрзање процеса успостављања заједничког предузећа за управљање железничким саобраћајем између Словеније, Хрватске и Србије, казао је државни секретар Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, Стеван Никчевић.

Он је подсетио да је формирање заједничког предузећа Карго 10 договорено раније на међудржавном нивоу, а циљ је повећање и убрзање железничког карго транспорта. „Очекујемо ангажовање и по питању значајних заједничких страних инвестиција као што су Јужни ток, који ће пролазити и кроз Словенију“, рекао је Никчевић новинарима након заседања комисије.

Он је подсетио да је Словенија један од најзначајнијих спољнотрговинских партнера Србије, и то међу првих десет, као и да је један од највећих инвеститора у нашој земљи, који је од 2000. године има директне инвестиције у Србију веће од милијарду евра.

Никчевић је нагласио да успешни примери приватизација предузећа у Србији које су спровеле словеначке компаније доносе значајна искуства, пре свега по питању ангажовања квалитетног менаџментапосебно у малим и средњим предузећима.

Директор Директората за економску дипломатију Министарства иностраних послова Словеније, Станислав Рашчан, казао је да су привредни односи две земље последица врло добрих односа на највишем државном нивоу, а интерес обе државе је да се продубе традиционално добри односи.

„Србија је битан привредни партнер Словеније, вредност робне размене између две земље лане је била већа од једне милијарде евра. С друге стране, највећи прималац словеначких директних инвестиција је Србија са 1,48 милијарди евра, а словеначка предузећа у Србији запошљавају приближно 35.000 људи“, навео је Рашчан. Он је додао да Србију и Словенију повезује заједнички интерес за стабилност у региону, који је повезан са европском перспективом, као и да ће Словенија наставити да подржава Србију на путу на ЕУ.