Ministarstvo: Nije bilo izvoza oružja iz Srbije u Jemen

Povodom informacija i optužbi koje su se u poslednjih nekoliko dana pojavile u elektronskim i štampanim medijima u vezi sa navodnim izvozom oružja proizvedenog u Republici Srbiji u Jemen, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija saopštava da nijedna dozvola za izvoz naoružanja, vojne opreme, kao ni robe dvostruke namene u Jemen nije izdata, kao ni za izvoz u bilo koju drugu zemlju koja se nalazi pod sankcijama međunarodne zajednice.

Sve destinacije izvoza srpskog naoružanja i vojne opreme navedene su u Godišnjim izveštajima o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme koje Vlada Republike Srbije usvaja i koji su javno dostupni na sajtu Ministarstva www.mtt.gov.rs . S tim u vezi podsećamo na činjenicu da je Republika Srbija, po transparentnosti u izveštavanju već niz godina visoko kotirana, među prvih pet zemalja u svetu, na listi Barometar transparentnosti koju izrađuje i objavljuje organizacija „Small Arms Survey“, sa sedištem u Ženevi.

Republika Srbija, kao jedan od većih proizvođača i izvoznika naoružanja i vojne opreme u regionu ni na koji način ne može snositi odgovornost za to kako će zemlja krajnje destinacije dalje postupati sa uvezenom robom.