Министарство: Није било извоза оружја из Србије у Јемен

Поводом информација и оптужби које су се у последњих неколико дана појавиле у електронским и штампаним медијима у вези са наводним извозом оружја произведеног у Републици Србији у Јемен, Министарство трговине, туризма и телекомуникација саопштава да ниједна дозвола за извоз наоружања, војне опреме, као ни робе двоструке намене у Јемен није издата, као ни за извоз у било коју другу земљу која се налази под санкцијама међународне заједнице.

Све дестинације извоза српског наоружања и војне опреме наведене су у Годишњим извештајима о извозу и увозу наоружања и војне опреме које Влада Републике Србије усваја и који су јавно доступни на сајту Министарства www.mtt.gov.rs . С тим у вези подсећамо на чињеницу да је Република Србија, по транспарентности у извештавању већ низ година високо котирана, међу првих пет земаља у свету, на листи Барометар транспарентности коју израђује и објављује организација „Small Arms Survey“, са седиштем у Женеви.

Република Србија, као један од већих произвођача и извозника наоружања и војне опреме у региону ни на који начин не може сносити одговорност за то како ће земља крајње дестинације даље поступати са увезеном робом.