Матић: Ускоро и 4G мреже

Државна секретарка Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Татјана Матић, рекла је у интервјуу за Блиц, да су сви телекомуникациони оператори у Србији, а посебно они који пружају мобилне услуге, веома заинтересовани за куповину фреквенција из дигиталне дивидендe. Она је објаснила да ће на тај начин бити омогућено коришћење 4G мреже, у којој је проток информација још бржи и која би боље покрила и руралне делове земље.

Процес дигитализације омогућава ослобађање дела радиофреквенцијског спектра – дигиталне дивиденде – која има изузетан потенцијал за услуге брзог приступа интернету путем мобилне мреже, па се продајом фреквенција из овог дела спектра очекује добит за буџет од неколико десетина милиона евра – каже Матић.

Које нове услуге грађанима ће да омогући дигитализација?

– За грађане који ТВ сигнал примају путем антене, увођење дигиталне телевизије омогућава бољи квалитет слике и већи избор канала. Оствариће се боља покривеност територије Србије телевизијским сигналом и могућност додатних опција као што су избор превода и титловање садржаја уз могућу подршку вишејезичности.

Шта би се десило ако не завршимо процес дигитализације на време?

– У случају да се овај процес не заврши на време, до 17. јуна 2015. године, поред формалног неиспуњавања међународно преузетих обавеза, појавили би се и технички проблеми у пријему. Србија би остала „аналогно острво“ у окружењу земаља које су прешле на дигитално емитовање. Дигитални сигнал из суседних земаља би у том случају правио сметње нашем аналогном сигналу.

Има ли новости у вези с Пејпалом и услугом примања новца за грађане Србије?

– Преостале су одређене правне недоумице код примене прописа из области финансија у случају наплате путем Пејпала и Министарство се консултује са надлежним институцијама како би се оне решиле.