Matić: Država obezbedila građanima besplatni digitalni TV signal

Državna sekretarka Tatjana Matić gostujući u emisiji „Oko“ na RTS-u je istakla da je besplatni digitalni TV signal država bila u obavezi da obezbedi svojim građanima, kao što je nekada davno bila u obavezi da omogući uvođenje televizije kao jednog novog revolucionarnog medija. Ona je dodala i da je uvođenje digitalne televizije jednako revolucionarna nova platforma i da ni na koji način ne može biti naplaćivana.

Tatjana Matić je kazala i da su se svakog dana, posebno nakon Avale, koja je digitalizovala praktično preko 2, 5 miliona stanovnika, usijali telefoni u kol centru. Ona je naglasila da su najčešća pitanja koja postavljaju građani: da li je televizoru koji oni imaju potreban STB uređaj ili nije, na koji način da povežu STB uređaj, ako su se povezali, pitaju koliko dugo će biti besplatno, jer po rečima državne sekretarke, građani žive u uverenju da će se nakon par meseci ipak reći da se plaća neka naknada.

Govoreći o set top boksevima, Matić je rekla da svaki set top boks, koji ima naprednije karakteristike košta više. Najeelementarniji STB uređaji koji se priključuju na stare televizore bili su u obavezi da ispunjavaju određene tehničke karakteristike, svaki drugi tehnički dodatak košta više i povećava cenu.

„Mi smo odabrali da u skladu sa budžetom koji smo imali taj vaučer od tri hiljade dinara može da pokrije te elementarne, najednostavnije modele. Želeli smo i da i ti set top boksovi koji će naši naugroženiji građani dobiti imaju naprednije opcije imajući u vidu da će možda jednog dana država imati i treći multipleks gde će takođe biti neki PayTV kanali i da na taj način omogućimo građanima da u nekoj budućnosti mogu da prate i te vrste kanala, ali imajući u vidu našu ekonomsku situaciju to zaista nije bilo moguće, morali smo se opredeliti za najednostavniju i najeftiniju varijantu.“, naglasila je državna sekretarka.

„Vlada RS je uprkos teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazimo shvatila koje su prednosti procesa digitalizacije i značaj završetka ovog procesa i odvojili su sredstva iz budžeta. Vlada je donela Uredbu kojom je definisano da će najugroženije kategorije stanovništva ostvariti pravo na besplatan set top boks, to su pre svega bili korisnici prava na novčano socijalnu pomoć, korisnici prava na tuđu negu i pomoć i penzioneri sa minimalnim penzijama koji žive sami. Ukupno je 160 000 tih ljudi, oni su još pre mesec i po dana dobili vaučere i mogu da kažem da je u ovom trenutku čak 91% vaučera širom Srbije iskorišćeno i to je za nas jako dobar podatak i važan.“, rekla je Tatjana Matić.

Matićeva je dodala i da je kampanja sa RTS-om bila jako uspešna, i dodala da su poruke ljudima slate vrlo jasno i da nije bilo zabune, ljudima je bilo jasno da moraju da imaju antene.

„Neki naši susedi su imali kapanje koje su ljude dovodili u zabludu. Mi smo imali, na kraju krajeva i priliku da se učimo na tuđim greškama.“, rekla je Matić.

„Nama je kao resornom ministarstvu i sigurno i Vladi RS zadovoljstvo da vidimo da tržište živi, da se na tržištu pojavljuje konkurencija i da postoji jedna ozbiljna tržišna borba za korisnike. U tom smislu, sigurno da je digitalizacija koju je država sprovela doprinela većoj borbi za korisnike, odnosno za kupce na tržištu kablovskih operatora, mislim da bi to trebalo da ide samo u korist naših građana. Jasno je bilo i na osnovu kampanje koju su kablovski operatori vodili da su shvatili da će država okončati uspešno ovaj projekat i da u tom smislu oni moraju malo više da se potrude oko svojih korisnika i paketa koji im se nude.“, naglasila je državna sekretarka.

„Nije preporučljivo da set top boks donese rođak iz inostranstva, bolje bi bilo da rođak kupi u našim prodavnicama STB i da na taj način pomogne svojoj rodbini, prijateljima i kome god želi. To je mnogo sigurnije, jer STB koji se nalaze na našem tržištu nose oznaku „Digital TV“, imaju žig garancije, znači da ti STB uređaji sigurno zadovoljavaju naše tehničke karakteristike. Ukoliko donesete STB iz neke druge zemlje, oni su imali potpuno drugačiju tehničku specifikaciju i taj uređaj može ovde imati ozbiljne probleme prilikom prijema, tako da nema potrebe da se ljudi troše uzaludno dva puta, bolje da dođu i da sa rođakom, prijateljem ili sami odu ovde u prodavnicu i na licu mesta uzmu STB uređaj sa oznakom „Digital TV“.“, rekla je Tatjana Matić.

„Potpredsednik Ljajić je juče na sastanku imao priliku da čuje od nemačkog ministra privrede da je Srbija u nekim segmentima, kao što je digitalizacija, čak i prevazišla Nemačku.“, naglasila je državna sekretarka.

Tatjana Matić je istakla i da skraćenje roka neće doneti nikakve probleme, naprotiv, kako je rekla, to će čak doprineti ukoliko ima nekih smetnji da se do krajnjeg roka one otklone.