Љајић: Ограничење маржи само до краја године

Уредба о ограничењу маржи за основне животне намирнице на десет одсто важиће само до краја ове године и цене виталних производа формираће се  на слободном тржишту, рекао је министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић отварајући конференцију “Како да Србија повећа извоз хране“ одржану у Београду.

Мера која неће бити продужена после 31. децембра јесте и забрана извоза неких ратарских култура, рекао је Љајић, додајући да је таква мера била ограниченог карактера, да је последица је овогодишње суше, а била је нужна због очувања ценовне и тржишне стабилности.

Љајић је казао да је Уредба о ограничењу маржи изазвала различита тумачења, било је и оштрих критика, а како је подсетио, и Европска комисија је у свом извештају критиковала примену те мере.

Влада Србије је 30. децембра 2011. године донела уредбу којом се највиша укупна стопа марже у промету основних животних намирница ограничава на 10 одсто.

Уредба се односи на пшенично брашно тип 400 и 500, јестиво сунцокретово уље, термички обрађено кравље млеко (пастеризовано, стерилизовано), јогурт, бели кристални шећер и свињско, говеђе и кокошје свеже месо и слатководну рибу.

Важење Уредбе о ограничењу трговачке марже за основне животне намирнице на 10 процената продужено је 30. јуна за још шест месеци, тачније до краја текуће године.

Љајић је указао да ће држава и у постојећој ситуацији наћи други начин да одржи стабилност тржишта хране.

Министар је најавио и промене Закона о трговини у циљу даље либерализације тржишта, као и доношење новог Закона о робним резервама који ће реформисати цео систем функционисања робних резерви.