Љајић: Нове мере Приштине довеле би до даље политичке радикализације

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је за Танјуг да је тешко спекулисати о новим мерама које Приштина може да уведе, наводећи да Србија има нека сазнања, али да не би говорио о томе док не види које су мере у питању.

Он наводи да је са повећаним таксама од 100 одсто и захтевом да царинске декларације морају бити праћене са ознаком Република Косово трговина већ заустављена и да је у том погледу тешко очекивати да нешто ново може да се уведе.

„Мислим да се ради о даљој политичкој радикализацији, без обзира што се наводно ради о економским мерама. Ради се о томе да се направи још већи проблем, јер рачунају да могу нешто да издејству од ЕУ, било да је у питању визна либерализација, побољшање преговарачких позиција или да скрену пажњу са међународних неуспеха“, рекао је Љајић.

Постоје најаве да ће 26. децембра на Косову ступити на снагу нови Закон о заштити потрошача који обавезује трговце да поред цене истакну и земљу порекла производа, а једини мотив, према министру Љајићу, јесте да се смањи, ограничи или заустави транспорт робе из централне Србије.

Рачунају, додаје Љајић, да ће то за купце бити довољан мотив да ту робу не купују.

„Не постоји други разлог, јер сам у објашњењу те намере видео да они желе да подстакну домаћу производњу, а она је јако мала. Косово не може да задовољи властите потребе са својом производњом“, рекао је Љајић.

Према његовој оцени, све нове мере, а говори се и о пререгистрацији возила, или стављање привремених таблица, биће искључиво у функцији политике, односно скретање пажње са неких проблема и наметање Приштине међународној заједници као политичког фактора који мора да буде уважен у неким преговорима.

„Ефекат свих мера јесте да ће дијалог бити, не замрзнут, он ће на дуже стазе бити онемогућен, јер у оваквој ситуацији причати о решавању статуса, Бриселским преговорима, имплементацији договореног је потпуно депласирано. Према томе, овде је намера политичка, а никако економска“, истакао је министар.

Без обзира на неку врсту унутрашњег притиска да Србија донесе неке контрамере, одлуке, додаје, треба доносити „хладне главе“ и промишљено, јер Београд не сме да дође у ситуацију да исхитреним акцијама дође у позицију да се заборави ко је први почео и ко је све изазвао.

„Кад уђете у ту спиралу мера и контрамера, онда свако гледа оно што је последњи резултат на семафору. Сви ће заборавити на који начин је читава криза настала и онда ћемо имати две стране које ће међународна заједница позивати да се уразуме“, рекао је Љајић.

Поручио је да је неопходно да се стање врати на период од пре 6. новембра (када су подигнуте таксе) да би могло да се настави са решавањем великих проблема са којима се и Срби и Албанци на Косову суочавају.

„Хтели, не хтели, пре или касније, са овим мерама или без мера, дијалог је једини начин да се ово питање реши“, додао је министар.

Он каже да још увек има залиха робе, посебно у северној Митровици, али пласмана готово да нема и оцењује да ће због тога неко ту ситуацију искористити и да ће прорадити „шверцерски канали“, односно да ће Косово постати „Елдорадо за шверцере различитих боја“.

Додаје да је могуће и да ће неки произвођачи изместити своју производњу у суседним земљама, а последице тога ће осетити купци, јер ће, како каже, роба бити скупља.