Љајић: Могућ завршетак дигитализације до краја 2014.

Дигитализација телевизијског сигнала у Србији могла би да буде завршена до краја ове године, иако је званични рок 17. јун 2015., изјавио је потпредседник Владе и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић.

Министар је агенцији Бета казао да очекује да ће у првој половини ове године бити донета два закона која су у надлежности Министарства културе, а већ су у јавној расправи, што ће створити правни основ за убрзање дигитализације.

Љајић је напоменуо да се са Европском банком за обнову и развој преговара о обезбеђењу повољног кредита да би се процес дигитализације сигнала у Србији завршио.

„Добро је што је, уместо предвиђених око 70 милиона евра за процес дигитализације, сада то спало на 35 милиона евра. Трудимо се да и то даље смањимо и верујемо да са још мање средстава можемо да завршимо тај процес“, казао је он.

По његовим речима, користи за грађане од дигитализације ТВ-сигнала су бољи квалитет слике и звука, и добијање сервисних услуга које ће пружати оператери, док ће држава кроз „дигиталну дивиденду“ моћи да дође до знатних финансијских средстава.

Љајић је рекао да је процес дигитализације сигнала у Србији био озбиљно угрожен како није било слободних фреквенција, али је он „деблокиран“ тиме што је канал ТВ-Авала уступљен за завршетак тог посла.

„Сигурно би тај процес ишао знатно теже и питање је да ли бисмо чак и рокове испунили, да није дошло до ослобађања те ТВ фреквенције. Сада смо повећали иницијалну мрежу и дигиталним сигналом кроз ту мрежу је покривено подручје са 75 одсто становништва Србије“, казао је он.