Љајић: Договор у Бриселу отвара пут Србије ка ЕУ

Потпредседник Владе и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић изјавио је за агенцију Танјуг да јучерашњи договор у Бриселу о телекомуникацијама и енергетици не само да отвара пут Србије ка ЕУ већ и показује спремност Београда да проблеме решава на обострано прихватљив начин.

Говорећи о телекомуникацијама Љајић је прецизирао да се ради о оквирном споразуму и да је добијен рам који треба попуњавати конкретним садржајем, што ће морати да учине имплементационе групе које ће бити формиране на основу споразума.

У сваком случају ради се о за нас важном договору који не само да отвара пут Србије ка ЕУ, већ и показује да без Србије овај проблем ни на који начин не може да буде решен иако је било покушаја Приштине да без активне партиципације Србије добије позивни број и реши многа друга питања у области телекомуникација, рекао је Љајић.

Он је навео да су се обе стране споразумом обавезале да поштују принципе и стандарде Међународне уније за телекомуникације.

Љајић је објаснио да то значи да Србија у томе има не само активну већ и одлучујућу улогу, да се до 2015. године овим споразумом ништа практично не мења на самом терену, да ће Телеком моћи несметано да функционише без страха да ће му репетитор или базне станице бити уништене као што се то десило 2010. године.

Другим речима, легализовано је постојеће стање када се ради о мобилној телефонији Телекома на КиМ, рекао је он и указао да ће се за свих 27 базних станица добити дозволе за несметано функционисање, да ће за две године Телеком учествовати на тендеру за мобилну телефонију и да споразум предвиђа да Телеком добија пуну лиценцу за фиксну телефонију.

У сваком случају ми смо и овим споразумом показали спремност да проблеме решавамо на начин који ће бити обострано прихватљив. Јасно смо поставили црвене линије испод којих нећемо ићи и зато смо се противили ставу да у тексту споразума буде наглашено да ће тај јединствени број бити и једини број који ће бити коришћен, рекао је Љајић.

Он је прецизирао да се Београд противио термину јединствен и да је на крају Приштина од тога одустала, што оставља могућност оператерима да сви ти позиви буду третирани као локални што је у интересу и оператера и корисника мобилне телефоније на Косову.

Љајић сматра да више нема дилеме да је Србија широм отворила врата почетку преговора са ЕУ најкасније у јануару и истиче да је постизање договора о телекомуниикацијама и енергетици важна карика на путу ка ЕУ.

Видео линк – Танјуг