Лазаревић: Србија мора да се припреми за долазак ИТ гиганата

На јесен се могу очекивати први резултати посете премијера Дачића и наше делегације Силицијумској долини у Америци изјавио је за „Политику“ државни секретар за телекомуникације у Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Стефан Лазаревић.

20130610-102438.jpg
Први видљиви резултати недавне посете наше државне делегације америчким гигантима ИТ индустрије, попут Microsoft, Google, Apple, Oracle, Intel – могу се очекивати на јесен.

За тада су најављене посете представника неких од тих компанија Србији, а неке од њих, као што су Google, Apple и Amazon требало би да све своје најзначајније сервисе учине доступним и нашим грађанима, каже за Политику Стефан Лазаревић, државни секретар за телекомуникације у Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација.

Оно што се сада поставља као главно питање је – шта ми као држава морамо да урадимо како би неке од компанија из Силицијумске долине заиста и дошле на ово тржиште. И то не само како бисмо имали комерцијалне послове као до сада, већ и стратешку сарадњу и заједничке научне пројекте.

– Свим релевантним компанијама морамо да представимо јасан план развоја електронске управе у нашој држави, да покажемо да схватамо значај улагања у образовање и да радимо на томе да стручни кадрови из области електротехнике и информационих технологија не постану дефицитарни, али и да обезбедимо ефикасно и рационално управљање информационо-комуникационом инфраструктуром – одговара Лазаревић.

Како наводи, једна од компанија, коју је наша државна делегација предвођена премијером Ивицом Дачићем посетила у САД, већ је била на састанку у Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација и самим тим показала да је озбиљна у намерама да прошири пословање у нашој земљи.

Пошто је једна од важних тема разговора било образовање, надлежни очекују конкретне понуде појединих компанија, у вези са образовањем у домену информационих технологија.

– Очекујемо да те компаније почну да разговарају са универзитетима о могућности отварања развојних лабораторија на појединим факултетима. Морамо да размотримо могућност успостављања академије за преквалификацију незапослених, будући да је потражња за запосленима у сектору ИТ велика и да овај сектор може да има велику улогу у решавању проблема незапослености – објашњава наш саговорник.

Једна од најважнијих ствари је и уговор о лиценцирању који је потписан са Microsoftom. Реч је о регулисању односа између Владе Србије и Microsofta, који се односе на постојеће Microsoft лиценце које користе органи државне управе.

– Уговор омогућава органима државне управе да примене најновије верзије софтверских решења које нуди Microsoft и тиме оптимизују и модернизују своју информациону инфраструктуру, али да при том оставимо простор и за остале светске компаније да учествују у процесу унапређивања информационе инфраструктуре. Потписивањем оваквог уговора ствара се повољна клима за привлачење нових страних инвестиција, јер, између осталог, указује се на чињеницу да је наша држава посвећена заштити интелектуалне својине, што је један од предуслова за интеграцију у Европску унију – наводи Лазаревић, додајући да уговор са Microsoftom носи и друге бенифиције, као што су обука запослених у државној администрацији, стручна помоћ и стално унапређење технологије.
Представници PayPala пренели су нам да су веома задовољни пословањем у првих неколико недеља од почетка функционисања њиховог сервиса у Србији и да су расположени да нашим грађанима омогуће и опцију пријема новца преко PayPala, каже државни секретар Стефан Лазаревић.

– Потребно је да наша држава у наредном периоду отклони преостале административне препреке за могућност несметаног функционисања опције пријема новца и представници PayPala су нас уверили да након тога можемо очекивати и да та опција буде на располагању нашим грађанима у року од неколико месеци – каже Лазаревић.

Извор: Политика