Лазаревић: ПГ10 треба схватити као развојну шансу за модернизацију наше економије

Државни секретар Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Стефан Лазаревић учествовао је данас на скупу „Увод у процес преговора о приступању ЕУ и улога цивилног друштва – Преговарачко поглавље 10 (Информационо друштво и медији)“. Скуп је био намењен представницима организација цивилног друштва које се баве темама из области овог преговарачког поглавља (ПГ10) у процесу преговора о приступању Европској унији.

Као председник Преговарачке групе за ПГ10, Лазаревић је истакао да преговарачки процес из области овог поглавља треба схватити као развојну шансу, шансу за модернизацију економије наше државе, али и друштва у целини, како у случају ПГ10 преговарачки процес није само питање усклађивања регулативе, већ и битно питање даљег развоја широкопојасног приступа интернету (broadband), е-управе (eGovernment) и е-здравства (eHealth).

Он је такође нагласио да је у складу са својом улогом у овом делу преговарачког процеса, Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација најгласнији заговорник електронских јавних расправа и додао да се опција еЈавне расправе налази на порталу еУправа.

Представници oргaнизaциja цивилнoг друштвa на скупу су изнели своје виђење могућих мoдeла учeшћa OЦД-а у прoцeсу прeгoвора у оквиру ПГ10.