Лазаревић на округлом столу „Преговарање са Европском унијом за Поглавље 10 (информационо друштво и медији)“

Државни секретар Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Стефан Лазаревић учествовао је на округлом столу „Преговарање са Европском унијом за поглавље 10 (информационо  друштво и медији)“. Округли сто одржан је 4. марта у Привредној комори Београда, у организацији Друштва за информатику Србије (ДИС) и Удружења информатичке делатности Привредне коморе Београда.

Лазаревић је као председник Преговарачке групе Републике Србије у преговорима са ЕУ за поглавље 10, упознао учеснике скупа са садржајем поглавља 10, динамиком преговора и очекиваним ефектима.

У току је скрининг у коме представници  ЕУ приказују своја искуства и захтеве које треба испунити, а у последње време у Србији је доста урађено на развоју правног оквира, усвајању стратешких опредељења, увођењу сервиса еУправе, рекао је Лазаревић и додао да то представља добру, али не и довољну основу за приступање ЕУ.

Лазаревић је нагласио како је потребно усвојити законе о информационој безбедности, електронским медијима и прилагођавању интернет економији. Преговори са ЕУ ће имати развојни карактер за нашу земљу, додао је државни секретар.

Учесници округлог стола указали су на слабости у примени прописа, недовољну повезаност образовања и науке са индустријом, потребу за организованијом и динамичнијом дигитализацијом свих послова и процедура, али и на проблем недостатка квалитетних кадрова.

Организатори скупа су најавили да ће наставити са праћењем и сарадњом у преговарачком процесу и сматрају да процес преговарања са ЕУ треба да доприноси организованијем развоју информационог друштва у Србији, стварању  стимулативног правног оквира за примене ИКТ и повећавању конкурентности  привреде на основу квалитетнијих и ширих примена ИКТ.