Кнежевић: Од 1. априла 2020. године еТуриста у целој Србији

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Мирослав Кнежевић изјавио је за Политику да систем еТуриста доноси обједињену базу података власницима смештаја и угоститељских објеката и што је најважније доноси евиденцију свих гостију који бораве у Србији.

Оваква решења постоје у свим развијеним земљама и свака од њих је систем прилагођавала својим потребама, каже Кнежевић и додаје да се кроз овај систем умрежило више институција и да ће свака из своје области да преузима потребне податке. Будући да је законска обавеза власника да се гости евидентирају, као и да се страни гости пријављују у МУП, сада ће тај поступак бити само олакшан и обављаће се електронски у читавој земљи.

Систем еТуриста како је раније најављивано, тиме ће олакшати пословање свим угоститељима који пружају услуге смештаја. Осим једноставнијег пријављивања домаћих и страних туриста, биће омогућено и директно обрачунавање боравишне таксе, а угоститељи ће имати и могућност онлајн подношења захтева за категоризацију, као и многе друге олакшице.

Кнежевић каже да у овом тренутку физичка лица, власници смештаја, морају да поднесу захтеве за категоризацију у локалним самоуправама и да спремни сачекају успостављање онлајн система, а да се они који нису у обавези да се категоришу (хостели, коначишта, преноћишта) морају евидентирати у јединици локалне самоуправе.

Од тренутка када систем почне да финкционише власници приватног смештаја ће преко система еТуриста моћи да пријављују госте, али само под условом да су већ категорисани и да имају корисничко име и лозинку. Сви они који раде већ је требало да заврше поступак категоризације, наглашава Кнежевић.

Он додаје да ће Министарство трговине, туризма и телекомуникација у сарадњи са Канцеларијом за ИТ и Е-управом наредних месеци организовати различите врсте обука, како би се сви припремили на време.

Власници смештаја више не морају да плаћају порез у зависности од промета већ паушално. На пример, тај порез ће их по кревету у туристичком месту прве категорије коштати око 3.500 динара годишње. Порез и боравишну таксу власник може да измири са два или три издавања кревета, објашњава државни секретар за туризам.

Према његовим речима, како време буде одмицало, контроле ће бити интензивније, а казне су прилично високе и износе од 350.000 до пола милиона динара.