Google затражио дозволу да Србију укључи у Street View

Компанија Google је поднела формалан захтев Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољубу Шабићу у вези са условима реализације услуге прегледа улица (Google Street View) у Републици Србији.

Google ће бити у обавези да детаљно образложи поступак прикупљања података, а посебно поступак са успутно прикупљеним подацима о личности. Такође, од Googla ће бити затражена гаранција да су ризици који су уочени у земљама Европске Уније, а тичу се заштите личности и приватности, сведени на минимум, али и да ће у Србији важити стандарди који важе у осталим земаљама у којима је овај сервис доступан.

Tоком инвестиционе и трговинске мисије (ICT Trade Mission) у Сjeдињeним Амeричким Држaвaмa, чланови наше делегације били су у посети компанији Google, где се разматрала доступност бројних Google услуга грађанима Србије, а између осталог и Street View. Први резултати ICT Mission oчекују се у току јесени, а доступност сервиса Street View само је један у низу.

Како би сервис прегледа улица био доступан и у Србији, Google ће морати да поштује јасно дефинисане услове повереника, као и да обезбеди гаранцију да стандарди приватности неће бити доведени у питање.

Након позитивног одговора на захтев, Google Street возила крећу са снимањем Београда, а након тога и других градова у Србији. Шабић ће у најкраћем року одговорити на упућени захтев Googla.

Уобичајена процедура захтева да снимање трају око три месеца, а апликација Street View, која омогућава корисницима виртуелну шетњу по улицама снимљених градова и разгледање знаменитости, биће доступна минимално шест месеци касније.

Street View је Googlov додатак популарном сервису Google Maps i Google Earth, лансиран 2007. године, који омогућава панорамско разгледање градова, улица и знаменитости широм света. Како би пројекат био у потпуности функционалан, потребно је фотографисати локације, обрадити фотографије и израдити виртуелни простор.

Google је до сада снимио око 50 држава укључујући и земље региона, Хрватску, Бугарску и Мађарску, а у току је снимање Словеније.