Договорено потписивање Регионалног споразума о ромингу

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да је на Министарском радном ручку у Скопљу договорено да ће Регионални споразум о ромингу земаља Западног Балкана, бити потписан у априлу, на предстојећем другом Дигиталном самиту Западног Балкана у Београду.

„Република Србија је посвећена учешћу са другим партнерима на Западном Балкану у припремама за европске интеграције и један од важних корака јесте снижавање цена роминга“, изјавила је државна секретарка, истичући да регионално повезивање подстиче развој дигиталне економије и друштва и доприноси приближавању Јединственом дигиталном тржишту ЕУ.

Она је подсетила да је текст Нацрта Споразума о смањењу цена услуга роминга у јавним мобилним комуникационим мрежама у региону Западног Балкана, усаглашен и да дефинише, између осталог, регулисање малопродајних и велепродајних цена.

На скупу у Скопљу у организацији Министарства за информационо друштво и администрацију Републике Северне Македоније, учествовали су, поред српске делегације и представника земље домаћина, и министри, државни секретари и помоћници и заменици министара Босне и Херцеговине, Црне Горе, Албаније и Грчке, као и генерална секретарка Савета за регионалну сарадњу Мајлинда Брегу и европска комесарка за дигиталну економију и друштво Марија Габријел.

Теме састанка биле су осим новог регионалног споразума о ромингу, такође и регионални развој и истраживање клауда, укључујући електронске потписе, као и сарадња у области сајбер безбедности. Најављено је оснивање регионалних тренинг центара за информациону безбедност, узимајући у обзир капацитете земаља у региону.

Министар информационог друштва и администрације Северне Македоније, Дамјан Манчевски, изразио је могућност потписивања и Споразума о узајамном признавању квалификованих услуга од поверења између Србије и Македоније на предстојећем Самиту у Београду. Споразумом је предвиђено да квалификоване услуге од поверења имају једнако правно дејство у земљама потписницама, чиме се омогућава олакшано, сигурније и масовније електронско пословање између тих земаља.

Учесници министарског састанка у Скопљу присуствовали су и отварању пословно-технолошког акцелератора за младе предузетнике и иноваторе и промоцији Научно-технолошког парка, у Центру за технолошки трансфер и иновације INNOFEIT. Овом приликом, Марија Габриел, комесарка за дигиталну економију и друштво Европске комисије, потврдила је да очекује да ће Регионални споразум о ромингу бити потписан на Дигиталном самиту Западног Балкана који се одржава 4. и 5. априла у Београду, истичући посвећеност Европске комисије регионалном повезивању и подршци европским интеграцијама.