Do kraja godine unapređenje prava potrošača u Srbiji

Državni sekretar Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Dragovan Milićević najavio je da će Zakon o zaštiti potrošača biti revidiran do kraja ove godine u cilju unapređenja prava potrošača u Srbiji.

Milićević je, otvarajući Sajam potrošačkih prava koji se održava povodom Svetskog dana prava potrošača, naveo da će se izmene i dopune postojećeg zakona odnositi, pre svega, na unapređenje konkretnih prava potrošača vezanih za reklamacije, kvalitet i edukaciju.

On je naglasio da će izmene ovog zakona, uz donošenje strategije za zaštitu potrošača do 2018. godine, doneti još veća prava kupcima u našoj zemlji i približiti ih onom položaju koji imaju građani Evropske unije.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Adriano Martins podsetio je na to da je Sajam potrošačkih prava organizovan u okviru projekta „Jačanje zaštite potrošača u Srbiji“, koji EU finansira sa 2,5 miliona evra.

On je istakao da EU već drugu godinu podržava ovu manifestaciju, i dodao da se ove godine Svetski dan zaštite potrošača – 15. mart, obeležava pod sloganom „Pravda za potrošače sada“.

Sajam, koji je održan u tržnom centru „Delta siti“, okupilo se više od 20 institucija i organizacija iz oblasti zaštite potrošača, a savete posetiocima davali su predstavnici tržišne, poljoprivredne, turističke i sanitarne inspekcije, Centra za medijaciju, kao i brojnih udruženja potrošača.

Ovu manifestaciju zajednički su organizovliresorno ministarstvo i učesnici projekta „Jačanje zaštite potrošača u Srbiji“ koji finansira EU.