До краја године унапређење права потрошача у Србији

Државни секретар Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Владе Републике Србије Драгован Милићевић најавио је да ће Закон о заштити потрошача бити ревидиран до краја ове године у циљу унапређења права потрошача у Србији.

Милићевић је, отварајући Сајам потрошачких права који се одржава поводом Светског дана права потрошача, навео да ће се измене и допуне постојећег закона односити, пре свега, на унапређење конкретних права потрошача везаних за рекламације, квалитет и едукацију.

Он је нагласио да ће измене овог закона, уз доношење стратегије за заштиту потрошача до 2018. године, донети још већа права купцима у нашој земљи и приближити их оном положају који имају грађани Европске уније.

Заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Адриано Мартинс подсетио је на то да је Сајам потрошачких права организован у оквиру пројекта „Јачање заштите потрошача у Србији“, који ЕУ финансира са 2,5 милиона евра.

Он је истакао да ЕУ већ другу годину подржава ову манифестацију, и додао да се ове године Светски дан заштите потрошача – 15. март, обележава под слоганом „Правда за потрошаче сада“.

Сајам, који је одржан у тржном центру „Делта сити“, окупило се више од 20 институција и организација из области заштите потрошача, а савете посетиоцима давали су представници тржишне, пољопривредне, туристичке и санитарне инспекције, Центра за медијацију, као и бројних удружења потрошача.

Ову манифестацију заједнички су организовлиресорно министарство и учесници пројекта „Јачање заштите потрошача у Србији“ који финансира ЕУ.