Делегација „PayPal”-a у мају у Србији – ускоро и пријем уплата из иностранства

Стефан Лазаревић, државни секретар у Mинистарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација најавио је могућност да „PayPal” у Србији ускоро омогући и услугу пријема уплата из иностранства.

Он је пред отварање 14. међународне конференције о електронском пословају “Е трговина” на Палићу најавио да ће у мају Србију посетити делегација „PayPal”, где ће разговарати сa представницима домаћих институција како би заједнички пронашли решење за пуштање опције пријема новца путем интернета преко овог сервиса у Србији.

Лазаревић је подсетио да су регулаторне реформе у протеклих неколико година довеле до тога да сервис „PayPal” дође у Србију и понуди опцију плаћања путем интернета у иностранству.

“Ја сам веома велики оптимиста када је у питању та њихова посета и надам се да ће и тај проблем бити превазиђен”, рекао је Лазаревић, мислећи на опцију примања новца интернетом преко овог сервиса.

Он је оценио да државни органи у наредном периоду морају наставити да раде на побољшању и унапређивању регулативе по питању електронског пословања како би амбијент био додатно побољшан.

Лазаревић је, такође, рекао да је у току израда Закона о информационој безбедности који би, по његовом мишљењу, требало да унапреди информациону безбедност у нашој земљи.

“Управо неки сервиси, као што су „Moneybookers” и „PayPal” пружају додатну безбедност нашим корисницима када се одлуче да се баве неким видом пословања на интернету” – рекао је Лазаревић.

Говорећи о самој конференцији, он је рекао да “Е трговина” има велики значај, како због промотивног карактера када је у питању електронско пословање, тако и због едукативног карактера.

“Едукација, односно дигитална писменост је кључ за развој електронског пословања било где у свету, па самим тим и у Србији”, рекао је Лазаревић.

Он је оценио да је у Србији по питању електронског пословања приметан велики напредак, јер по његовим речима из године у годину расте број људи који купују робу и услуге путем интернета.

Лазаревић је ову тврдњу илустровао подацима да је прошле године путем интернета робу и услуге куповало око 900.000 људи, што је пораст у односу на 2012. годину, када је тај број износио око 600.000.

“Имамо константан раст броја људи који се одлучују да користе неку од електронских услуга које се односе на бизнис и трговину. С тим у вези, то показује да се амбијент за развој електронског пословања у нашој држави побољшава”, рекао је Лазаревић новинарима.

Овогодишњи програм конференције “Е трговина”, која се по 14. пут организује на Палићу чине 54 презентације, седам тематских Панела и две специјализоване радионице са примерима из праксе.

“Е трговина”, највећа конференција о е-трговини и е-пословању у Србији намењена привреди одржава се на Палићу до 17. априла.