APOS bezrazložno uznemirava javnost neproverenim informacijama

Sva oprema za bebe, prema podacima Sanitarne inspekije, na tržištu je kontrolisana i bezbedna, rekla je danas pomoćnica ministra trgovine Vesna Novaković i istakla da na listi nebezbednih proizvoda u Srbiji nema nijednog proizvoda iz te kategorije.

Prema informacijama Sanitarne inspekcije, jedine nadležne za kontrolu ispravnosti opreme za bebe, na našem tržištu nema proizvoda te vrste koji su opasni po zdravlje dece, rekla je Novaković, zadužena za zaštitu potrošača.

„Zbog toga su rezultati istraživanja koja je objavila Asocijacija potrošača Srbije (APOS) potpuno nerelevantni, pa kao takvi uznemiruju javnost jer su informacije koje su objavljene neproverene i neprecizne“, rekla je Novaković u saopštenju.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija apeluje na sve potrošačke organizacije da se ponašaju na odgovoran način, da tačno i pravovremeno informišu potrošače.

Ministarstvo apeluje na te asocijacije da se uzdrže od širenja neproverenih informacija koje uznemiravaju javnost.

Udruženja za zaštitu potrošača mogu da sprovode nezavisna ispitivanja i javno objavljuju dobijene rezultate, pod uslovom da prilikom objavljivanja navode tačne, precizne i jasne informacije kojima se obaveštava, a ne bezrazložno uzbunjuje javnost, podseća Novaković.

Sporni rezultati istraživanja koje su objavili gotovo svi mediji u Srbiji, kako je precizirala, ne daju najosnovnije podatke o nazivu proizvođača, niti o imenima, tipovima i modelima proizvoda.

To je, kako podseća, neophodan uslov za proveru podataka i preduzimanje zakonom propisanih mera – zabranu prometa, povlačenje, opoziv.

APOS je juče saopštio rezultate ispitivanja proizvoda za decu, prema kojima je prisustvo štetnih hemikalija koje predstavljaju direktan rizik po zdravlje dece, utvrđeno kod 16 od 68 testiranih proizvoda.