АПОС безразложно узнемирава јавност непровереним информацијама

Сва опрема за бебе, према подацима Санитарне инспекије, на тржишту је контролисана и безбедна, рекла је данас помоћница министра трговине Весна Новаковић и истакла да на листи небезбедних производа у Србији нема ниједног производа из те категорије.

Према информацијама Санитарне инспекције, једине надлежне за контролу исправности опреме за бебе, на нашем тржишту нема производа те врсте који су опасни по здравље деце, рекла је Новаковић, задужена за заштиту потрошача.

„Због тога су резултати истраживања која је објавила Асоцијација потрошача Србије (АПОС) потпуно нерелевантни, па као такви узнемирују јавност јер су информације које су објављене непроверене и непрецизне“, рекла је Новаковић у саопштењу.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација апелује на све потрошачке организације да се понашају на одговоран начин, да тачно и правовремено информишу потрошаче.

Министарство апелује на те асоцијације да се уздрже од ширења непроверених информација које узнемиравају јавност.

Удружења за заштиту потрошача могу да спроводе независна испитивања и јавно објављују добијене резултате, под условом да приликом објављивања наводе тачне, прецизне и јасне информације којима се обавештава, а не безразложно узбуњује јавност, подсећа Новаковић.

Спорни резултати истраживања које су објавили готово сви медији у Србији, како је прецизирала, не дају најосновније податке о називу произвођача, нити о именима, типовима и моделима производа.

То је, како подсећа, неопходан услов за проверу података и предузимање законом прописаних мера – забрану промета, повлачење, опозив.

АПОС је јуче саопштио резултате испитивања производа за децу, према којима је присуство штетних хемикалија које представљају директан ризик по здравље деце, утврђено код 16 од 68 тестираних производа.