50 škola iz Srbije u globalnoj akciji ”Sat programiranja”

Nebojša Vasiljević, pomoćnik ministra spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, danas je u sklopu akcije ”Sat programiranja” održao predavanje učenicima VIII beogradske gimnazije. Ovu akciju koja traje od 9. do 15. decembra, na svetskom nivou organizuju Computing in the Core coalition i Code.org sa ciljem da se pojam programiranja podjednako približi učenicima i nastavnicima.

Učenje programiranja i sticanje računarskih veština važno ne samo za vašu budućnost, već i za budućnost naše države jer su nam potrebni mladi ljudi sa znanjem o novim tehnologijama i alatima, poručio je Vasiljević učesnicima ”Sata programiranja”. On je istakako kako informacione tehnologije razvijaju kod dece logičko razmišljanje i uče ih kako da stvaraju nove tehnologije, ne samo da ih koriste. Predavanju i radionici #HourOfCode prisustvovalo je 60 učenika trećeg razreda VIII beogradske gimnazije.

Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija podržalo je akciju „Sat programiranja“, naročito uzimajući u obzir da je među prioritetima razvoja jedne države prepoznato usvajanje potencijala novih tehnologija za povećanje ekonomskog rasta, zaposlenosti i podizanje opšteg kvaliteta života građana, naglasio je Vasiljević.


Za učešće u „Satu programiranja“ prijavilo se blizu 40.000 organizacija iz celog sveta, uključujući i preko 50 škola i organizacija iz Srbije. Njihov zajednički cilj jeste da se milioni dece u više od 160 zemalja, nauče prvim i najvažnijim koracima koji će ih uvesti u svet programiranja.

Ideja organizatora akcije Sat programiranja, kojoj su se priključili Apple, Microsoft, Google, Amazon, Facebook, Twitter i drugi, je da se programiranje učini dostupnim svim učenicima i da se skrene pažnja na to da svako od nas može i treba da (na)uči da programira. Za učešće u akciji prethodno programersko iskustvo nije potrebno. Organizator Code.org je pripremio besplatne video klipove kao alate za realizaciju akcije. Video klipovi su prilagođeni svim uzrastima, a mogu se gledati putem računara, tableta i mobilnih telefona.