27. септембар – Светски дан туризма

Поводом 27. септембра, Светског дана туризма, високи званичници Уједињених нација, послали су поруке туристичкој привреди и туристима широм света, са циљем доприноса подизању свести о значају туризма, односно његових друштвених, културних, политичких и економских вредности.

Сваке године, обележавајући дан туризма, прославља се и одређена тема, која је актуелна и значајна за промовисање целокупног сектора.

Ове године, светска туристичка организација УН промовише вредности и потенцијале туризма поруком ,,Туризам и дигитална трансформација”.

Поводом овог значајног празника, генерални секретар Светске туристичке организације Уједињених нација (UNWTO) Зураб Пололикашвили, послао је поруку свим члановима, уз позив представницима сектора туризма да се придруже глобалној кампањи, да осмисле иновативна решења која би обезбедила допринос туризма укупном економском напретку.

27. септембар - Светски дан туризма

,,Ове године, Светски дан туризма наглашава потребу за улагањем у дигиталне технологије, које могу помоћи у промовисању амбијента за иновације и предузетништво у туризму.

Живимо у све повезанијем и међусобно зависном свету са дигиталним достигнућима која мењају начин на који се информишемо, мењамо понашање и подстичемо иновације.

Нису нам потребни само нови алати, већ и нови капацитети и начини размишљања. У породици Уједињених нација дизајнирамо иновативне пројекте, иницијативе и партнерства.

Обим глобалног туризма и његов утицај на многе друге секторе и све циљеве одрживог развоја поставља га на чело друштвене одговорности, која данас иде руку под руку са иновацијама на свим нивоима.

Коришћење иновација и дигитални напредак пружа туризму могућности за побољшање инклузије, јачање локалних заједница и ефикасније управљање ресурсима, између осталих циљева у ширем програму одрживог развоја.

Дигитална трансформација се тиче обезбеђивања користи за све, а ми се трудимо да туризам даје допринос овој глобалној посвећености”, поручио је Пололикашвили.