Četvrto zasedanje Mešovite komisije za ekonomsku saradnju sa Slovenijom 21. i 22. maja

U Beogradu će se, 21. i 22. maja 2013. godine, održati četvrto zasedanje Mešovite komisije za ekonomsku saradnju sa Republikom Slovenijom (MK).

U svojstvu imenovanih kopredsednika, delegacije će predvoditi Stevan Nikčević, državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Republike Srbije i Stanislav Raščan, direktor Direktorata za ekonomsku diplomatiju u Ministarstvu inostranih poslova Republike Slovenije.

Bilateralni ekonomski odnosi uređeni su Sporazumom o ekonomskoj saradnji, zaključenim 2001. godine („Sl.list SRJ”-MU, br. 4/01), na osnovu koga je formirana MK.
Cilj četvrtog zasedanja MK je analiza aktuelnih pitanja bilateralnih trgovinsko-ekonomskih odnosa, pregled realizacije aktivnosti dogovorenih na prošlom zasedanju i identifikovanje zajedničkih aktivnosti, u cilju unapređenja ekonomske saradnje u narednom periodu.

Na osnovu iskazanog interesa dve strane za buduću saradnju, ekspertski razgovori vodiće se u okviru pet radnih grupa: 1. energetika, rudarstvo i zaštita životne sredine, 2. saobraćaj, 3. poljoprivreda, 4. turizam i 5. informacione tehnologije.
Slovenija spada među naše značajnije spoljnotrgovinske partnere, jer je u ukupnoj razmeni Srbije sa svetom, u poslednjih nekoliko godina, stalno među prvih deset zemalja.

U 2012. godini svrstala se na osmo mesto spoljnotrgovinskih partnera Srbije, a u prvom kvartalu 2013. na deveto.

U oblasti investicija, Slovenija zauzima osmo mesto kao zemlja investitor u Srbiji, sa više od milijardu evra ulaganja.

O aktivnostima i preporukama, dogovorenim tokom zasedanja MK, biće sačinjen i potpisan Protokol.