Четврто заседање Мешовите комисије за економску сарадњу са Словенијом 21. и 22. маја

У Београду ће се, 21. и 22. маја 2013. године, одржати четврто заседање Мешовите комисије за економску сарадњу са Републиком Словенијом (МК).

У својству именованих копредседника, делегације ће предводити Стеван Никчевић, државни секретар у Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Републике Србије и Станислав Рашчан, директор Директората за економску дипломатију у Министарству иностраних послова Републике Словеније.

Билатерални економски односи уређени су Споразумом о економској сарадњи, закљученим 2001. године („Сл.лист СРЈ”-МУ, бр. 4/01), на основу кога је формирана МК.
Циљ четвртог заседања МК је анализа актуелних питања билатералних трговинско-економских односа, преглед реализације активности договорених на прошлом заседању и идентификовање заједничких активности, у циљу унапређења економске сарадње у наредном периоду.

На основу исказаног интереса две стране за будућу сарадњу, експертски разговори водиће се у оквиру пет радних група: 1. енергетика, рударство и заштита животне средине, 2. саобраћај, 3. пољопривреда, 4. туризам и 5. информационе технологије.
Словенија спада међу наше значајније спољнотрговинске партнере, јер је у укупној размени Србије са светом, у последњих неколико година, стално међу првих десет земаља.

У 2012. години сврстала се на осмо место спољнотрговинских партнера Србије, а у првом кварталу 2013. на девето.

У области инвестиција, Словенија заузима осмо место као земља инвеститор у Србији, са више од милијарду евра улагања.

О активностима и препорукама, договореним током заседања МК, биће сачињен и потписан Протокол.