Термовент потписао уговор са руским Катодом

Потпредседника владе и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић присуствовао је данас у Кладову потписивању уговора о сарадњи предузећа Термовент из Кладова и руске компаније Катод из Новосибирска.

Уговор вредан 3,3 милиона евра предвиђа да Термовент комплетно опреми пословни простор површине 2.100 метара квадратних фирме Катод системима грејања и хлађења, као и аутоматске регулације, а потписали су га генерални директор Термовента Душан Перовић и извршни директор компаније Катод Сергеј Кесаев.

Љајић је рекао да је уговор значајан не само за две компаније, већ и са становишта укупне економске и привредне сарадње између Републике Србије и Руске Федерације.

“Ово је пример да се у тешким условима може успешно пословати и бити конкурентан на врло захтевном руском тржишту”, рекао је Љајић.

Он је указао да је склапање тог посла доказ предности Споразума о слободној трговини са Руском Федерацијом, јер наша предузећа чини конкурентнијим у односу на остале иностране компаније које би такође хтеле да буду више присутне на руском тржишту.

Љајић је међутим, истакао и да тај споразум, као ни сви остали потенцијали за сарадњу две земље нису потпуно искоришћени.

Спољнотрговинска размена Србије и Руске Федерације могла би да достигне вредност од три милијарде евра у наредних годину до две, уместо 2,1 милијарде евра колико је била у 2012. години, рекао је Љајић.

Он је напоменуо да је за осам месеци ове године забележен раст српског извоза на руско тржиште од 25 одсто, а његова вредност је износила 385 милиона евра.

Перовић је нагласио да је овај уговор највреднији до сада за Термовент не само по основу његове вредности, већ и због уласка на огромно и захтевно тржиште Руске Федерације.

Он је рекао да је ово први посао Термовента на руском тржишту, јер је та компанија последњих 12 година пре свега радила на простору ЕУ – у Холандији, Белгији и Француској, а радила је и послове у Абу Дабију.

Перовић је подсетио да је компанија Термовент комерц основана 1993. године и своје пословање је започела са скромном технолошком опремљеношћу, а данас је сврстана, како је истакао, у ред равноправних европских компанија.

“Наша велика искуства у пројектовању најзахтевнијих простора, производњи и монтажи сложене опреме за обезбеђење услова за стерилну производњу, отворили су нам шансу да са великом сигурношћу започнемо техничка усаглашавања, као и потписивање данашњег уговора”, казао је Перовић.

Кесаев је казао да Термовент није први партнер Катода у Србији, као и да им је од првог сусрета било јасно да је реч о озбиљној компанији са развијеном технологијом која ће успешно реализовати пројекат.

Завршетак пројекта, односно пуштање система у потпуни аутоматски рад, планиран је за април 2015. године.