Podrška Irske ministarke Krajton putu Srbije ka evropskim integracijama

Potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić razgovarao je danas sa ministarkom za evropske poslove Irske Lusindom Krajton o nastavku evropskih integracija Srbije i izazovima sa kojima se naša zemlja suočava na putu ka Evropskoj uniji.

Ministar Ljajić je tom prilikom istakao da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji apsolutni spoljnopolitički prioritet Srbije i da Vlada čini maksimalne napore kako bi u što skorijem roku dobila datum početka pregovora za pristup EU. To bi bio do sada najveći iskorak u procesu evropskih integracija Srbije, dodao je Ljajić.

Ministarka Krajton izrazila je punu podršku Irske naporima Srbije na putu ka EU i izrazila nadanje da će naša zemlja za vreme predsedavanja Irske Savetom ministara EU, koje će trajati od 1. januara do 30. juna naredne godine, dobiti datum početka pregovora.

Ministar Ljajić je dodao i da je Srbija učinila najviše od svih zemalja na Balkanu u procesu pomirenja i učvršćivanja dobrosusedskih odnosa i da ima puno moralno pravo da od međunarodne zajednice zahteva sveobuhvatnu, temeljnu i nezavisnu istragu o trgovini ljudskim organima Srba i drugih nealbanaca na Kosovu posle 1999. Godine, o čemu postoje ozbiljne indicije koje su navedene u izveštaju izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.